Eπείγουσα έκκληση για τη συντονισμένη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας με στόχο την ασφαλή απελευθέρωση 44 ναυτικών που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από Σομαλούς πειρατές και ένοπλους ληστές, απεύθυνε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Αρσένιο Ντομίνγκεζ.
Οι ναυτικοί βρίσκονται υπό ομηρία στα τρία πλοία MT Honour 25, Eureka και Sward, τα οποία καταλήφθηκαν την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν.
Ο κ. Ντομίνγκεζ υπογράμμισε τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα, τα οποία έχουν πλέον σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα τροφίμων και πόσιμου νερού, ενώ ζουν καθημερινά υπό τη συνεχή απειλή βίας.
«Ζητώ τη στήριξή σας για την ασφαλή απελευθέρωσή τους»
«Τα περιστατικά αυτά αποτελούν μια σαφή υπενθύμιση ότι η απειλή της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας εις βάρος των ναυτικών όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί επαγρύπνηση και στήριξη των συντονισμένων διεθνών προσπαθειών», δήλωσε απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου του IMO, το οποίο συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο. «Ζητώ τη στήριξή σας για την ασφαλή απελευθέρωσή τους.»
Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τα κράτη σημαίας, τα παράκτια κράτη, τους περιφερειακούς οργανισμούς και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ναυτικών και να τερματιστεί η πολύμηνη ομηρία τους.
Παράλληλα, κάλεσε πλοιοκτήτες και διαχειρίστριες εταιρείες να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πληρωμάτων, εφαρμόζοντας τις Best Management Practices for Maritime Security (BMP) και πραγματοποιώντας ολοκληρωμένες αξιολογήσεις κινδύνου πριν από τη διέλευση πλοίων από την περιοχή.
Αυξανόμενες απειλές για τη ναυτιλιακή ασφάλεια
Τα πρόσφατα περιστατικά αναδεικνύουν την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τη θαλάσσια ασφάλεια, ιδιαίτερα σε σχέση με την πειρατεία και την ένοπλη ληστεία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.
Μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο, ο IMO έχει καταγράψει 24 απόπειρες ή επιθέσεις πειρατείας και ένοπλης ληστείας κατά πλοίων στην περιοχή, με τους δράστες να χρησιμοποιούν ολοένα και πιο επικίνδυνο οπλισμό και να επιδεικνύουν αυξανόμενη βία σε βάρος αθώων ναυτικών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας στη θάλασσα αυξήθηκαν κατά 17% μεταξύ του 2024 και του 2025, από 146 σε 171 περιστατικά.
Ο IMO συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να υποστηρίζει τις περιφερειακές πρωτοβουλίες καταπολέμησης της πειρατείας μέσω του Κώδικα Συμπεριφοράς του Τζιμπουτί (Djibouti Code of Conduct) και της Τροποποίησης της Τζέντα (Jeddah Amendment), στο πλαίσιο των οποίων συνεργάζονται 22 παράκτια και νησιωτικά κράτη του δυτικού Ινδικού Ωκεανού και του Κόλπου του Άντεν για την ενίσχυση της ναυτιλιακής ασφάλειας. Παράλληλα, ο Οργανισμός στηρίζει δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων, όπως το Red Sea Project, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας απέναντι στις αυξανόμενες απειλές.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












