Skip to main content

Φέρτε ούζο από το φίνο

Ένα ποτήρι ούζο εις υγείαν της ελληνικής οικονομίας, τον πρωταθλητή στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών

Ο Economist καλεί «τον υπόλοιπο κόσμο να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή».

Ένα ποτήρι ούζο εις υγείαν της ελληνικής οικονομίας, τον πρωταθλητή στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, που κατέλαβε το πρώτο εξάμηνο του 2023, το 62% της αξίας και το 69% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων εις υγείαν της χώρας των θαυμάτων.

Η Ελλάδαπετάει, σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά πέντε δείκτες, και στέφεται από το βρετανικό μηνιαίο περιοδικό βασίλισσα οικονομικών επιδόσεων ανάμεσα σε 35 χώρες.

Φέρτε ούζο από το φίνο, υπεραποδόσεις δίνω. «Η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές». Πότε υπολογίζουν, όμως, να περάσουν και στους Έλληνες οι χαρές; Το λέω, γιατί δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε στη δημοσιότητα προ δύο εβδομάδων.

Το 87% των Ελλήνων πιστεύει ότι το βιοτικό του επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος. Επίσης, το 70% (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Κύπρο) θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί και πάνω από το ένα τρίτο (36%) δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς μερικές ή τις περισσότερες φορές.

Διαφορές με τις αγορές και τους επενδυτές. Ε, ας πιουν κι οι καταναλωτές. Μες στο ούζο -10 με 15 ευρώ τα 700 ml στο ράφινα τα πνίξουν, όλα να τα λησμονήσουν. Αμ δε, έγνοιες, πίκρες και φαρμάκια κολυμπάνε και στην κορυφή πετάνε. Αν δεν τιθασευτούν ή δεν υποχωρήσουν οι τιμές, οι επιτυχίες, με έμφαση στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 14 χρόνια καταιγίδας, τρελαίνουν του Μπαρμπαούζου την πυξίδα.