Skip to main content

Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ…

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να γίνει πιο φιλική προς τις επενδύσεις»

Πρώτη είχε χτυπήσει το καμπανάκι η Moody’s από τον περασμένο Μάρτιο. Τώρα ακολουθεί η S&P και θολώνει τον αστικό μύθο ήτοι, καθιστά σαφές πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, ούτε αμετάκλητη. Και τούτο διότι ως βασική προϋπόθεση, ακόμη πιο κρίσιμη και από τη δημοσιονομική ορθότητα, θέτει την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να γίνει πιο φιλική προς τις επενδύσεις», διαμήνυσε χθες ο Sovereign Rating Analyst της S&P Global, Σάμουελ Τιλερέι, τονίζοντας με νόημα: «Πρόκειται για πεδίο ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς επί σειρά ετών δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές». Το ίδιο καμπανάκι είχε κρούσει, από τις αρχές της άνοιξης ακόμη, η Moody’s:

«Ο έλεγχος της διαφθοράς και η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης» παραμένουν ένα πεδίο προκλήσεων, με αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον», είχε επισημάνει στην τότε έκθεσή της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Κοινώς, το μήνυμα αμφοτέρων είναι πως εάν δεν υπάρξουν καθαρά δείγματα προόδου στο πεδίο της Δικαιοσύνης, η επενδυτική βαθμίδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη ούτε στην αξιολόγηση της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου ούτε σε εκείνη της S&P στις 20 Οκτωβρίου. Όλα αυτά δεν σημαίνουν αμφισβήτηση του θετικού momentum για την ελληνική οικονομία, πόσο μάλλον μετά το κλείσιμο της εκλογικής εκκρεμότητας. Σημαίνουν όμως ότι για να αξιοποιήσει αυτό το momentum η κυβέρνηση πρέπει να αναμετρηθεί με μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού βαθέος κράτους. Ενδεικτικά της εμβέλειας της πρόκλησης είναι τα στοιχεία από την περσινή έκθεση του ΣΕΒ: Η Ελλάδα, παρά την εκκίνηση της ψηφιοποίησης, παραμένει μακράν η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. σε χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης.

Η οριστική επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς για τις επιχειρήσεις ξεπερνάει τα 4,5 χρόνια διάστημα υπερδιπλάσιο από εκείνο της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας. Ο ρυθμός επίλυσης, επίσης, αστικών και εμπορικών υποθέσεων είναι ο 24ος χαμηλότερος στην Ε.Ε. Οι δε καθυστερήσεις στα πρωτοβάθμια δικαστήρια μεταφράζονται -πάντοτε κατά τον ΣΕΒ σε τρεις εκκρεμείς υποθέσεις για κάθε 100 πολίτες στο τέλος κάθε χρονιάς…