Skip to main content

Ο αριθμός 88

EPA/MICHELE MARAVIGLIA

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.

Σοκαρίστηκαν (; ) κάποιοι με το ποσοστό των Σπαρτιατών – και όχι μόνο – και την είσοδό τους στη Βουλή.

Αν ο σκιώδης αρχηγός τους ήταν μάλλον άλλος, βέβαια και ο ίδιος τους είχε στηρίξει δημόσια όταν δεν μπόρεσε να κατέβει στις εκλογές όπως ήθελε, εκείνοι έσπευσαν να τον ευχαριστήσουν άμα τη εκλογή τους. Εκείνος με μια μπλούζα που έγραφε «νενικήκαμεν» (άλλο που Σπαρτιάτες δεν συμμετείχαν στη μάχη του Μαραθώνα), ανταπέδωσε.

Είναι όμως όντως τέτοιο σοκ η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων; Πρώτη πρώτη η Ιταλία, η Μελόνι είναι πρωθυπουργός, έχει δυναμώσει, με τις ευλογίες του μακαρίτη Μπερλουσκόνι. Η Μαρίν Λεπέν, απλώς περιμένει να τελειώσει η θητεία του Μακρόν. Διάδοχος του Γάλλου προέδρου δεν υπάρχει στον ορίζοντα, εκείνη κάνει μια «έξυπνη» αντιπολίτευση, έχει ρίξει τους τόνους και μοιάζει πιο… φιλοευρωπαία.

Στη Γερμανία, το ακροδεξιό AfD κέρδισε, 10 χρόνια από την ίδρυσή του, για πρώτη φορά, κορυφαία θέση σε εκλογές.

Στις 23 Ιουλίου, η Ισπανία έχει εκλογές. Άρον άρον η απόφαση Σάντσεθ μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Εκεί τα πράγματα μοιάζουν προδιαγεγραμμένα: το PP (Partido Popular, Λαϊκό Κόμμα) θα κερδίσει πιθανότατα, τι θα γίνει όμως με το ακροδεξιό Vox; θιασώτες του Φράνκο, ευρωσκεπτικιστές, αντι-φεμινιστές, ξενοφοβικοί, το κόμμα που μετράει 10 χρόνια ζωής, από όταν αποκόπηκε από το PP γιατί δεν του άρεσε η διαχείριση των αυτονονομιστών της ΕΤΑ, θα αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εκλογών και ίσως σε εταίρο μιας δεξιάς κυβέρνησης.

Στη δε Σουηδία, οι Σουηδοί Δημοκράτες στηρίζουν την κυβέρνηση Κρίστερσον, αλλά χωρίς υπουργεία.

Ας μείνουμε όμως στις σκανδιναβικές χώρες: Πρόταση μομφής κατατέθηκε κατά του Φινλανδού ΥΠΟΙΚ – ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Φινλανδών. Ο λόγος; Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο YLE, ο Γιούνιλα είχε συγχαρεί συνάδελφό του στο κόμμα επειδή ο αριθμός υποψηφίου του ήταν το 88.

Το 88 το γνωστό νεοναζιστικό σύμβολο, χρησιμοποιείται για τον ναζιστικό χαιρετισμό Χάιλ Χίτλερ, καθώς το αρχικό των λέξεων αυτών στα γερμανικά, τo Η (Heil Hitler), είναι το όγδοο του γερμανικού αλφαβήτου.

«Πρώτα απ’ όλα, συγχαρητήρια για τον εξαιρετικό αριθμό υποψηφίου. Ξέρω πως είναι ένα ατού. Προφανώς, αυτό το ’88’ αναφέρεται σε δύο γράμματα H, για τα οποία δεν θα πούμε τίποτε περισσότερο», είχε δηλώσει ο Γιούνιλα στη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με το YLE.

Έτσι για την ιστορία, ο πρωθυπουργός Πετέρι Όρπο, είχε αρνηθεί ότι είναι ακροδεξιό το κόμμα των Φινλανδών, εταίρων της κυβέρνησής του.

Και εδώ έρχεται το παράδοξο (που μπορεί και να μην είναι και τόσο παράδοξο): Στην Ιταλία, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ομάδων και ανακοίνωσε ότι «απαγορεύεται πλέον ο αριθμός 88 στις φανέλες των παικτών», για προφανείς λόγους.