Skip to main content

Ολοκληρωτικός πόλεμος;

Οι επιπτώσεις αυτής της ενέργειας είναι ακόμη άγνωστες

Μόλις 48 ώρες μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στον Δνείπερο, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία ως υπεύθυνη και να χαρακτηρίσουν την ενέργεια ως άλλο ένα έγκλημα πολέμου.

Οι επιπτώσεις αυτής της ενέργειας είναι ακόμη άγνωστες. Οι πλημμύρες έχουν καλύψει πολλά χωριά και ίσως μια ολόκληρη πόλη στην περιοχή, ενώ υπάρχουν φόβοι πως θα τεθεί εκτός λειτουργίας ένας υδροηλεκτρικός σταθμός ενέργειας, χωρίς να αποκλείονται προβλήματα και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Η ανατίναξη του φράγματος ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της αυταπάτης που θέλει τους πολέμους να διεξάγονται με τίμια μέσα και επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή του ολοκληρωτικού πολέμου που γνώρισε με οδυνηρό τρόπο η ανθρωπότητα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχει φτάσει ακόμη σ’ αυτό το επίπεδο, όμως τα σημάδια είναι ανησυχητικά: οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος έχουν θορυβήσει τη Μόσχα, αλλά και τη Δύση, που φοβάται μήπως το στρατιωτικό υλικό με το οποίο εφοδιάζει το Κίεβο χρησιμοποιείται για τις επιθέσεις κατά ρωσικού εδάφους.

Η απάντηση του Πούτιν είναι ξεκάθαρη: Επίθεση με νατοϊκά όπλα κατά της Ρωσίας σημαίνει επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της χώρας. Και τα «όπλα στο τραπέζι» του Κρεμλίνου προκαλούν τρόμο: η απειλή χρήσης πυρηνικών. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Κίνα φαίνεται ότι βρίσκει έδαφος για να προωθήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο στην περιοχή.

Ομως, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι κόκκοι της άμμου στην κλεψύδρα πέφτουν πιο γρήγορα πλέον. Η ανθρωπότητα δεν αντέχει και δεν πρέπει να εμπλακεί σε έναν γενικεύμενο, ολοκληρωτικό πόλεμο. Ακόμη κι αν αυτός περιοριστεί στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.