Skip to main content

Συνδυασμός που… σκοτώνει

Όμως τις ημέρες εκείνες καταγράφηκε και η φωνή της... αντιπολίτευσης, που προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο... πισωγυρίσματος.

Δεν είναι μικρό το διάστημα το οποίο παρήλθε από την ημέρα που… έσκασε η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, η οποία επεκτάθηκε σχεδόν ακαριαία στην Ευρώπη και αναστάτωσε διεθνώς τα χρηματιστήρια και όχι μόνο.

Όταν, ωστόσο, ο κύκλος των συνεπειών έκλεισε, σημαντική μερίδα αναλυτών, στελεχών, καθώς και πολιτικών υποστήριξαν ότι η κρίση αντιμετωπίστηκε -και μάλιστα με περιορισμένες συνέπειες και ότι αφορούσε μέρος μόνο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όμως τις ημέρες εκείνες καταγράφηκε και η φωνή της… αντιπολίτευσης, που προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο… πισωγυρίσματος. Για την πιθανότητα η τραπεζική κρίση να έχει και συνέχεια. Τελευταία, λοιπόν, τα μηνύματα επιμένουν. Κάτι οι αναφορές για πιθανά νέα τραπεζικά κανόνια στις ΗΠΑ, κάτι οι αθρόες εκροές καταθέσεων από αμερικανικούς ομίλους ή οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, το κλίμα δείχνει να βαραίνει, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει με ασφάλεια τι θα επακολουθήσει.

Τυχόν αναζωπύρωση της τραπεζικής κρίσης προφανώς θα προκαλέσει κραδασμούς και στην εγχώρια αγορά, με τη χώρα μάλιστα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τη διαχείριση της όποιας κρίσης, εν προκειμένω χρηματοπιστωτικής, να καθίσταται δυσκολότερη. Ήδη το πολιτικό κλίμα καταγράφεται πολωμένο, τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν πολλά και το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η εμπλοκή της σε μια ακόμη διεθνή κρίση, με τις τράπεζες στο κόκκινο και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού σκηνικού να μην έχει την ωριμότητα να αντιμετωπίσει τα τραπεζικά θέματα με τη δέουσα σοβαρότητα. Σε αυτή την περίπτωση, κρίση και πολιτικοί ερασιτεχνισμοί θα αποτελέσουν συνδυασμό που… σκοτώνει!