Skip to main content

Ανάγκη για το ανέφικτο

Φαίνεται να μην γίνεται αποδεκτή πλέον στην πλειοψηφία των πολιτών η θεωρία περί δυνατότητας και συνακόλουθα περί «εφικτότητας», που συνηθίζεται να επικαλείται κάθε φορά όταν πρόκειται για λήψη Κυβερνητικών μέτρων. 

Της Βάσως Μουρελά* 

Η θεωρία της «εφικτότητας» επανήρθε πρόσφατα στο δημόσιο λόγο, αυτή τη φορά όχι ως οριζόντια και σταθερή απάντηση σε οποιοδήποτε αίτημα των πολιτών, όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα, αλλά για να αναμετρηθεί με την κοινωνική της αποδοχή.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει διαβάζοντας κανείς τα ευρήματα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ποσοτικής έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα (συλλογή στοιχείων 23-24 Ιανουαρίου 2023) η εταιρεία MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, με σκοπό την αποτύπωση των απόψεων των ψηφοφόρων για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων, που δόθηκαν  στη δημοσιότητα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στην ερώτηση: «Αξιολόγηση οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότατες της οικονομίας». Στο εν λόγω ερώτημα το 50,3% απαντά πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 42,1% απαντά είτε πως έλαβε όσα μέτρα επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ή ότι ξεπέρασε οικονομικές δυνατότητες.

Συμπερασματικά, φαίνεται να μην γίνεται αποδεκτή πλέον στην πλειοψηφία των πολιτών η θεωρία περί δυνατότητας και συνακόλουθα περί «εφικτότητας», που συνηθίζεται να επικαλείται κάθε φορά όταν πρόκειται για λήψη Κυβερνητικών μέτρων.  Δικαίως να αναρωτηθεί κανείς, τί οδήγησε σε «διάρρηξη» ενός τόσο ισχυρού αφηγήματος που δεκαετίες τώρα συνόδευε τον πολιτικό λόγο των αυτοαποκαλούμενων «πολιτικών ρεαλιστών».

Ωστόσο, η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στα προβλήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους, όπως αποτυπωθήκαν στην ποσοτική έρευνα της εταιρείας MRB, με βασικότερα την ακρίβεια 46,3%, την  έλλειψη διαφάνειας 15,6% και την ανεργία 11,3%.

Όπως προκύπτει, η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης δημιούργησε πολλές «ανάγκες» και κυρίως την ανάγκη στους πολίτες να επαναπροσδιορίζουν τις μέχρι πρότινος φαινομενικά παγιωμένες αντιλήψεις περί «εφικτού» και «ανέφικτου», μετασχηματίζοντας τη δυναμική της εν λόγω διαμάχης που δεν έπαψε να είναι παρούσα σε όλα τα επίπεδα των κοινωνικών διεκδικήσεων.

* Η Βάσω Μουρελά είναι Πολιτικός Επιστήμονας