Skip to main content

Ο πραγματικός κόσμος είναι «εκεί έξω»

REUTERS / ARND WIEGMANN

Τα «γεράκια» μίλησαν και ήταν κατηγορηματικά, η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Τα «γεράκια» μίλησαν και ήταν κατηγορηματικά, η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες. Αυτό ειπώθηκε διά στόματος πρώτα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ και δευτερευόντως του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη, Κλάας Νοτ, γνωστού για τις επιθετικές απόψεις του, ο οποίος επανέλαβε λίγο μετά τη λήξη του Νταβός ότι ο ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί έως το καλοκαίρι. Σημαίνει τουλάχιστον δύο επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις και προφανώς άλλες δύο μικρότερες με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Πρόκειται για μία αυστηρή υπενθύμιση, επαναφέροντας τις αγορές στον «σωστό δρόμο», καθώς τις δύο προηγούμενες εβδομάδες είχαν αποκλίνει σε μία χαλαρότητα αδικαιολόγητη κατά τα «γεράκια», δικαιολογημένη από τα μακροοικονομικά. Οι ερμηνείες φυσικά πολλαπλές, αφού η αβεβαιότητα παραμένει άκρως ανατρεπτική. Τον δρόμο θα τον διαμορφώσει όπως πάντα η Fed, όμως ήδη η ΕΚΤ ακολουθεί τις γραμμές της, ακυρώνοντας τις προσδοκίες.

Η αλήθεια είναι ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι περισσότερο από δύσκολο. Μπορεί οι κορυφαίοι αξιωματούχοι και τα ανώτατα εταιρικά στελέχη που συναντήθηκαν στο αλπικό θέρετρο να μην περιμένουν τα χειρότερα που είχαν μέχρι πρότινος προβλέψει για το 2023, όμως ο πραγματικός κόσμος είναι εκεί έξω και βρίσκεται σε κρίση κόστους διαβίωσης.

Και οι τιμές τροφίμων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μέχρι το καλοκαίρι. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ένα «παιχνίδι» εξισορρόπησης ανάμεσα στον κίνδυνο να κάνουν υπερβολικά πολλά και στον κίνδυνο να κάνουν υπερβολικά λίγα. Βεβαίως, για τους απλούς πολίτες που βλέπουν τα πάντα γύρω τους να ακριβαίνουν ελάχιστη σημασία έχει όλο αυτό, που εν κατακλείδι δεν είναι και πολύ κατανοητό.

Η ισορροπία για τον απλό πολίτη είναι να μην επιδεινωθούν άλλο οι συνθήκες διαβίωσης και βεβαίως να μην αιφνιδιαστεί προς το χειρότερο. Γιατί οι προβλέψεις του Νταβός έχουν πολλάκις διαψευστεί. Όσο για τις κεντρικές τράπεζες, το διακύβευμα είναι να κινούνται στη σωστή χρονική στιγμή, πέρα από «γεράκια», «περιστέρια» και αντιπαλότητες.