Skip to main content

Ο κίνδυνος φασιστικής εκτροπής

REUTERS/Adriano Machado

Ο «τραμπισμός» δεν έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά, βρίσκοντας μιμητές στη Βραζιλία.

Τα όσα τραγικά συνέβησαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, με την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια των ακροδεξιών οπαδών του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, μας υπενθυμίζουν πως ο κίνδυνος φασιστικής εκτροπής κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει. Μας υπενθυμίζουν ακόμη πως ο «τραμπισμός» δεν έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά, βρίσκοντας μιμητές στη Βραζιλία.

Άλλωστε, ένας από τους ανθρώπους που φέρονται να ενθάρρυναν τους ακροδεξιούς οπαδούς να εισβάλουν στα κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια είναι ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου και άλλοτε στενός συνεργάτης του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον. Ο Μπάνον διοχέτευε επί εβδομάδες στα κοινωνικά δίκτυα αστήρικτες φήμες για εκλογική νοθεία στη Βραζιλία.

Δημιούργησε, μάλιστα, το hashtag #BrazilianSpring (Βραζιλιάνικη Άνοιξη) και συνέχισε να ενθαρρύνει την αντίδραση στην εκλογή του αριστερού προέδρου Λούλα, ακόμη και όταν ο ίδιος ο Μπολσονάρου φάνηκε να αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα και την ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Μπάνον συνέχισε να ρίχνει λάδι στη φωτιά την Κυριακή, γράφοντας πως «ο Λούλα έκλεψε τις εκλογές. Οι Βραζιλιάνοι το γνωρίζουν». Ψυχή του ακροδεξιού κινήματος altright, που οδήγησε στην άνοδο του Τραμπ το 2016, ο Μπάνον είναι γνωστό πως επιχειρεί να οικοδομήσει μία Διεθνή της ακροδεξιάς, έχοντας πραγματοποιήσει σχετικές επαφές στην Ευρώπη.

Ο ίδιος ο Τραμπ συνεχίζει να δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, καθώς ετοιμάζεται για «comeback» ως πιθανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 2024. Τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν με τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για εκλογή προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, με τους τραμπικούς να αρνούνται επί μέρες να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματός τους, ήταν μια σαφής προειδοποιητική βολή: η ακροδεξιά στις ΗΠΑ δεν σκοπεύει να το βάλει εύκολα κάτω.