Skip to main content

Μακρύς χειμώνας

Τι βρίσκεται πίσω από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός ακολουθεί τάση αποκλιμάκωσης τους τελευταίους δύο μήνες. Τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης μειώθηκε στο 9%, από 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat. Όμως, πίσω απ’ αυτή τη θετική για την οικονομία και την κοινωνία εξέλιξη, τα στοιχεία μάς υποχρεώνουν να κάνουμε και δύο αρνητικές παραδοχές:

  1. Η αποκλιμάκωση αποδίδεται, μερικώς, στην υψηλή -περσινή βάση σύγκρισης των τιμών.
  2. Τα προμηνύματα από τις τιμές χονδρικής συνεχίζουν να αποπνέουν απαισιοδοξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 35,4% σε ετήσια βάση, με τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας να εμφανίζουν σχετική αποσυμπίεση και την ίδια στιγμή σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων οι τιμές να ακολουθούν την ανιούσα, πιέζοντας ανάλογα την τιμολόγηση στο ράφι.

Στα βιομηχανικά τρόφιμα, για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών τον Οκτώβριο ήταν αυξημένος 11,8%, στα είδη χαρτιού 17,5%, στα βασικά μέταλλα 9,1%, στα προϊόντα από πλαστικές πρώτες ύλες 7%.

Οι εν λόγω μετρήσεις προδιαγράφουν ποια θα είναι η τάση των τιμών κατά τους επόμενους μήνες σε βασικά καθημερινά αγαθά, ακυρώνοντας τον κανόνα που λέει πως «ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει».

Ήδη ξένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν μακρύ χειμώνα ανατιμήσεων. Η άνοιξη θα αργήσει να φανεί. Ακόμη κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία λήξει κατά τους επόμενους λίγους μήνες (κάτι που σε αυτή τη φάση δεν διαφαίνεται), ο πληθωρισμός θα παραμείνει στην καθημερινότητά μας.

Από την έντυπη έκδοση