Skip to main content

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις χέρι-χέρι για ένα καλύτερο μέλλον

Της Α.Ε. Πρέσβειρας Jiang Yu,
Ειδικής Εκπροσώπου για Υποθέσεις Κίνας-ΧΚΑΕ του υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι την όμορφη Ελλάδα λίγο μετά τον διορισμό μου ως Ειδικής Εκπροσώπου για τις Υποθέσεις Κίνας-ΧΚΑΕ(Χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου είχα ειλικρινείς συζητήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των ΧΚΑΕ τα επόμενα χρόνια, και εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από τη χώρα ως αρχαίο πολιτισμό και από τον εργατικό και ταλαντούχο λαό της. Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων οι σχέσεις Κίνας-Ελλάδας άντεξαν στις αλλαγές του διεθνούς σκηνικού και παρέμειναν ισχυρές. Κοιτάζοντας το μέλλον διαβλέπω ευρείες προοπτικές για τη διμερή σχέση μας και είμαι βέβαιη ότι μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειές μας η σχέση αυτή θα αναπτυχθεί και θα ισχυροποιείται συνεχώς.

Η δημιουργία του μηχανισμού συνεργασίας Κίνας-ΧΚΑΕ το 2012 προσέθεσε μία ακόμη επιλογή για τη συνεργασία Κίνας-Ελλάδας. Την τελευταία δεκαετία τα μέλη του μηχανισμού αυτού παρέμειναν προσηλωμένα στην έμπρακτη συνεργασία και εργάστηκαν από κοινού για να αναπτύξουν μια σειρά από πλατφόρμες συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ άλλων στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τη συνδεσιμότητα, τον τουρισμό, τη γεωργία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση αλλά και στην καταπολέμηση της COVID-19, στη βάση των αρχών της φιλικής διαβούλευσης, των κοινών προσπαθειών, της διαφάνειας και της ανοιχτής συμμετοχής, αλλά και της παραδοχής ότι η συνεργασία Κίνας-ΧΚΑΕ αποτελεί σημαντικό τμήμα και συμπληρώνει ουσιαστικά τη συνεργασία Κίνας-ΕΕ. Έχουμε αποκομίσει πλούσια αποτελέσματα, που ωφελούν την Ελλάδα και όλα τα υπόλοιπα μέρη που συμμετέχουν, και συντελούν στη συνολική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας-ΧΚΑΕ ανήλθαν στα 163,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 142,6% σε σχέση με το 2012, ενώ σημαντικά αυξήθηκαν (+150%) και οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις ΧΚΑΕ προς την Κίνα. Ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που επισκέφθηκαν τις ΧΚΑΕ είχε φτάσει τα 2,166 εκ. το 2019, έχοντας σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2012. Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι αμφίδρομες εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν στα 12,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2012. Η επένδυση στο Λιμάνι του Πειραιά από την COSCO έχει αναδειχθεί σε εμβληματικό έργο στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών της Κίνας, της Ελλάδας και της ΕΕ για την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», συνεισφέροντας σημαντικά στην τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σε πείσμα της πανδημίας της COVID-19, οι δύο χώρες μας πραγματοποίησαν ποικίλες ανταλλαγές στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας και των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Θα μπορούσαμε βάσιμα να πούμε ότι η συνεργασία Κίνας-ΧΚΑΕ αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα προώθησης της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ελλάδας πλαισιώνοντας τις ίδιες τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία Κίνας-ΕΕ και αποφέροντας απτά οφέλη στους λαούς των δύο χωρών μας.

Καθώς φέτος διανύουμε το 10ο έτος του μηχανισμού συνεργασίας Κίνας-ΧΚΑΕ, χρειάζεται να σκεφτούμε τα επόμενα βήματά μας ενόψει των νέων συνθηκών. Πιστεύω ότι απαιτούνται κοινές προσπάθειες ως προς τα εξής:

Πρώτον, οφείλουμε να επιμείνουμε στη γενική κατεύθυνση της συνεργασίας. Αντιμέτωποι με ένα σύνθετο και ευμετάβλητο διεθνές σκηνικό και την πανδημία της COVID-19, είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας με αυτοπεποίθηση, διατηρώντας σταθερή την πορεία του μηχανισμού, αξιοποιώντας τον ως πολλαπλασιαστή της συνεργασίας και διασφαλίζοντας ότι το σχήμα αυτό εξυπηρετεί τον σκοπό της αναμόρφωσης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Η δυναμική για συνεργασία δεν θα πρέπει να ανακοπεί από οποιοδήποτε μεμονωμένο γεγονός. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν τα κοινά συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων.

Δεύτερον, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον πρακτικό χαρακτήρα του μηχανισμού. Διαχρονικά αποτελεί κοινό όραμα όλων μας να «μεγαλώσουμε την πίτα» της συνεργασίας Κίνας-ΧΚΑΕ προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Υπό τις νέες συνθήκες πρέπει να αναζητήσουμε νέα μοτίβα συνεργασίας και να αξιοποιήσουμε πλήρως τον ρόλο του σχήματος για να αποφέρει οφέλη σε όλους. Χρειάζεται να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής του Πεκίνου και να εφαρμόσουμε νέα πρακτικά μέτρα για την προαγωγή της συνεργασίας σε πεδία όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η συνδεσιμότητα, η πράσινη οικονομία και η καινοτομία, με την ελπίδα να αποκομίσουμε πιο ορατά αποτελέσματα.

Τρίτον, πρέπει να ακολουθήσουμε τις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της φιλικής διαβούλευσης. Οφείλουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο τις πολιτιστικές και διαπροσωπικές ανταλλαγές και να ενισχύσουμε την αμοιβαία κατανόηση και τη φιλία μεταξύ των λαών μας, εμπεδώνοντας τη λαϊκή στήριξη για τον μηχανισμό συνεργασίας Κίνας-ΧΚΑΕ. Παράλληλα, τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο της συνεργασίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πνεύμα της φιλικής διαβούλευσης, με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς, έτσι ώστε να νιώθουν άνετα όλα τα μέρη και να αποφύγουμε την πολιτικοποίηση του μηχανισμού και την ψυχροπολεμική νοοτροπία.

Τέταρτον, πρέπει να επιδιώξουμε την κοινή ανάπτυξη μέσα από την ενότητα. Ο μηχανισμός συνεργασίας Κίνας-ΧΚΑΕ δεν αποτέλεσε ποτέ μια «λέσχη για λίγους», αλλά μια ανοιχτή πλατφόρμα όπου οι χώρες μαθαίνουν η μία από την άλλη και αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα τους προς όφελος όλων. Είναι θετικό ότι αναγνωρίζουμε τις συνέργειες μεταξύ του μηχανισμού Κίνας-ΧΚΑΕ και άλλων περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας. Μπορούμε να υιοθετήσουμε πιο ευέλικτες προσεγγίσεις στο πνεύμα της γνήσιας πολυμέρειας κάνοντας έτσι ένα βήμα προς μια πανανθρώπινη κοινότητα με κοινό μέλλον.

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα επόμενα 10 έτη του μηχανισμού συνεργασίας Κίνας-ΧΚΑΕ και έχουμε τη βεβαιότητα ότι εφόσον εργαστούμε από κοινού, η συνεργασία Κίνας-ΧΚΑΕ θα μας αποφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη.