Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Ελβετία για τον πρώτο γύρο των νέων διαπραγματεύσεων με το Ιράν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση.
Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, βρίσκεται ήδη στην Ελβετία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι εκπρόσώποι των δύο χωρών ακύρωσαν το χθεσινό τους ραντεβού στην Ελβετία, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τεχεράνη αποφάσισε να μην αποστείλει αντιπροσωπεία στη συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις παραβιάζουν το πνεύμα αλλά και το γράμμα της συμφωνίας που υπεγράφη την Τετάρτη μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Επιβεβαιώνοντας χθες ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δεν επρόκειτο να πραγματοποιήσει το ταξίδι που σχεδίαζε στην Ελβετία για να συναντηθεί με Ιρανούς διαπραγματευτές, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι παραμένει έτοιμος να ξεκινήσει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για την τελική διευθέτηση και εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον για τον τερματισμό του πολέμου.
Η είδηση ότι ο Γουίτκοφ αναμένεται στην Ελβετία και η ανακοίνωση χθες το απόγευμα, πως Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός αναπτερώνει τις ελπίδες πως οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν θα επανέλθουν σε τροχιά.
Η κατάσταση στον Λίβανο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τους Ιρανούς και πηγή του Axios ανέφερε ότι οι ηγέτες της Τεχεράνης θέλουν πρώτα να παύσουν οι εχθροπραξίες πριν ταξιδέψουν στην Ελβετία. Αντίστοιχα, Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλούνται οι Financial Times, οι Ιρανοί ζήτησαν εγγυήσεις ότι οι εχθροπραξίες στον Λίβανο θα σταματήσουν, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.
Οι συνομιλίες πάντως ενδέχεται να μην ξεκινήσουν πριν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Axios.
Ο Τραμπ δήλωσε στο NBC News ότι τηλεφώνησε στο Ισραήλ και ζήτησε να συμφωνήσει σε εκεχειρία στον Λίβανο, αλλά δεν διευκρίνισε αν μίλησε απευθείας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο έχει τεταμένη σχέση το τελευταίο διάστημα. «Πρέπει απλώς να ηρεμείς μερικές φορές και να χρησιμοποιείς το μυαλό σου», λέγεται ότι είπε ο Τραμπ στο NBC.
Στο μεταξύ ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα ξεκινήσει την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του προέδρου του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν.
Παρά την εκεχειρία, και οι δύο πλευρές, Ισραήλ και Χεζμπολάχ, διαμηνύουν πάντως ότι έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν σε τυχόν νέες επιθέσεις, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα φαίνεται ότι θα παραμείνουν ανεπτυγμένα εντός του Λιβάνου στη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας».
Ο παράγοντας Ισραήλ
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Βανς έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, καθώς η σύγκρουση στον Λίβανο απειλεί με ναυάγιο τη συμφωνία με το Ιράν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε τον πόλεμο για την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος τον Φεβρουάριο από κοινού με το Ισραήλ. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση επικρίνει σφοδρά τη συμφωνία εκλαμβάνοντάςτην ως παράδοση στο Ιράν. Το Ισραήλ έχει εισβάλει σε τμήματα του νότιου Λιβάνου για να ξεριζώσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία ξεκίνησε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ τον Μάρτιο σε υποστήριξη του Ιράν.
Οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, με τουλάχιστον 47 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν εκατό να τραυματίζονται στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις αρχές στη Βηρυτό.
Απώλειες είχε και η ισραηλινή πλευρά με τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλόβαθμου διοικητή, να σκοτώνονται. Ως απάντηση, το Ισραήλ ανέφερε ότι βομβάρδισε πάνω από 80 στόχους ενώ ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ.
Ο Τραμπ φέρεται να ασκεί τεράστια πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό που κάποτε θεωρείτο στενός του σύμμαχος και ο άνθρωπος που μπορούσε να επηρεάσει τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ωστόσο πλέον μιλάει με υποτιμητικό τρόπο για τον Νετανιάχου χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ κατώτερο εταίρο».
Ο τρόπος πάντως που θα συμπεριφερθεί το Ισραήλ στον Λίβανο είναι κομβικής σημασίας για τις συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν. Και αυτό φαίνεται ότι το αναγνωρίζουν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που, σύμφωνα με δημοσειεύματα, έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση Τραμπ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι πιθανό να προβεί σε ενέργειες που θα υπονομεύσουν την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να επιτύχει ειρηνευτική συμφωνία με το Ιράν.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Washington Post, η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στόχος που βεβαίως παραβιάζει ένα βασικό συστατικό της υπό διαμόρφωση συμφωνίας.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












