Skip to main content

«Η φόνισσα»

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Ήμουν στην εφηβεία όταν διάβασα τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη. Η φιγούρα της Φραγκογιαννούς ερχόταν για ένα διάστημα να στοιχειώσει ως εφιάλτης τις νύχτες μου. Ήταν δύσκολο να χωνέψω πως μία γυναίκα, όσο βασανισμένη ζωή και αν είχε υπομείνει ως παιδί, ως σύζυγος και μητέρα, όσο και εάν σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία είχε δηλητηριαστεί με τη σκέψη ότι η γέννηση ενός κοριτσιού δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά δυστυχία, μπορούσε να σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια παιδιά.

Η Φραγκογιαννού σκοτώνει όσο είναι ακόμη βρέφος στην κούνια την ίδια της την εγγονή προκαλώντας της ασφυξία. Και αντί να αισθανθεί τύψεις, παγιδεύεται στην έμμονη ιδέα ότι πρέπει να απαλλάξει τα κορίτσια από το «βάρος» της ζωής. Ακόμη τρία μικρά κορίτσια πέφτουν θύματά της, για να συλληφθεί τελικά για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, παρά μόνο ευχήθηκε. 

Όσο εξελισσόταν το θρίλερ με τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα, αισθανόμουν το ίδιο σφίξιμο στο στομάχι και στην καρδιά που αισθάνθηκα όταν διάβασα τη Φόνισσα. Ό,τι πληροφορίες και εάν έρχονταν στο φως, όσες συμπτώσεις, αλληλουχίες γεγονότων, ερωτήματα, περίεργες συμπεριφορές και αν γίνοταν γνωστά- πολλές φορές χάρη στις εμφανίσεις και συνεντεύξεις της ίδιας της μητέρας, που δήλωνε ότι δεν πρόλαβε να θρηνήσει  – δεν ήθελα να πιστέψω την εκδοχή του εγκλήματος. Ήταν απλά αδιανόητο. 

Οι τοξικολογικές εξετάσεις για τον θάνατο του τρίτου κοριτσιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας, δεν άφησαν ωστόσο περιθώρια για το λιγότερο επώδυνο σενάριο του θανάτου από παθολογικά αίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν ότι κάποιος χορήγησε 9 φορές σε ένα μικρό παιδί κεταμίνη- προκαλώντας αρχικά τετραπληγία και τελικά τον θάνατο. Ανθρωποκτονία λοιπόν. Για εκδίκηση; Για να εκβιάσει κάποιος καταστάσεις; Δικαιολογίες για δολοφονίες δεν υπάρχουν. Μόνο σκοτεινά κίνητρα. Θα μάθουμε ποτέ το γιατί; Τις απαντήσεις θα δώσουν οι αρχές.

Η εισαγγελία άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην μητέρα. Τον τελικό λόγο για τον ένοχο θα τον έχει βεβαίως η Δικαιοσύνη. Και εμείς μπορούμε πια μόνο να ευχηθούμε δικαίωση για τη Τζωρτζίνα και τις δύο αδελφές της, που όπως στη ζωγραφιά του μικρού κοριτσιού είναι και πάλι μαζί ως τρεις άγγελοι στον ουρανό.