Skip to main content

Η αμετροέπεια του Μπόρις Τζόνσον

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προσφέρει άφθονο υλικό για κριτική με διάφορες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, αλλά σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θεώρησε σωστό να κάνει την ανεκδιήγητη σύγκριση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον πόλεμο και «την αντίσταση των Ουκρανών στη Ρωσία».

O Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Brexit δείχνει ότι ο βρετανικός λαός αγαπά την ελευθερία με τον ίδιο τρόπο που οι Ουκρανοί μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής.

Η δήλωσή του αποδοκιμάστηκε και καταδικάστηκε από τον ομότιμο των Τόρις Λόρδο Μπάργουελ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ουκρανία επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ. Με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε: «Εκτός από το γεγονός ότι η ψηφοφορία σε ένα ελεύθερο και δίκαιο δημοψήφισμα δεν συγκρίνεται με κανέναν τρόπο με το να ρισκάρεις τη ζωή σου για να υπερασπιστείς τη χώρα σου από την εισβολή και  το αμήχανο γεγονός ότι οι Ουκρανοί παλεύουν για την ελευθερία να ενταχθούν στην ΕΕ, αυτή η σύγκριση είναι μεγάλη».

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Σερ Εντ Ντάβεϊ, όπως ανέφερε ο Guardian, είπε ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον «είναι εθνική ντροπή», προσθέτοντας: «Το να συγκρίνεις ένα δημοψήφισμα με γυναίκες και παιδιά που φεύγουν από τις βόμβες του Πούτιν είναι προσβολή για κάθε Ουκρανό».

Ο ηγέτης του SNP (Scottish National Party) του Γουέστμινστερ, Ίαν Μπλάκφορντ, δήλωσε: «Τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον που συνέκρινε την απειλητική για τη ζωή κατάσταση της Ουκρανίας με το Brexit ήταν χυδαία και δυσάρεστα και δείχνουν πόσο επικίνδυνη εμμονή έχουν οι Τόρις με το Brexit».