Skip to main content

Με διαφορά φάσης

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
 [email protected]

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε προς το παρόν είναι ότι υποσχόμαστε πολλά και κάνουμε λίγα», παραδέχτηκε πριν από την έναρξη των εργασιών της Ευρω-Αφρικανικής Συνόδου στη Μάλτα για το προσφυγικό ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεγαλύτερο πρόβλημα και από την αναντιστοιχία λόγων και έργων είναι η διαφορά φάσης, όπως συμβαίνει με δύο κύματα με ίδια συχνότητα, αν παρουσιάζουν διαφορετικό πλάτος την ίδια χρονική στιγμή ή στο ίδιο σημείο του χώρου.

Αυτά μάθαμε στη Φυσική για τα κύματα και το φαινόμενο της συμβολής. Πώς θα συμβάλουν στη δεδομένη χρονική στιγμή οι αρχηγοί 35 αφρικανικών κρατών και κυβερνήσεων, που στη Βαλέτα συναντώνται με εκπροσώπους της Ε.Ε., στο ξεφούσκωμα των κυμάτων των προσφύγων και των μεταναστών από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή το Ιράκ;

Ουδείς αμφισβητεί ότι στην Αφρική συνεχίζονται σε πολλά κράτη οι διωγμοί και τα βασανιστήρια, ότι η φτώχεια και η ανεργία σαρώνουν και πως υπάρχουν χώρες που ταιριάζουν απόλυτα στον ορισμό του «failed state», αλλά η ανεξέλεγκτη ροή δεν προέρχεται τώρα από εκεί. Εχει περάσει σε νέα φάση και η ευρωπαϊκή ηγεσία μοιάζει να ανακαλύπτει την προηγούμενη, εκτός αν προβλέπει (εξελίξεις), κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Οκτωβρίου είχε αποφασιστεί ότι θα ενισχύονταν η FRONTEX, η υπηρεσία φύλαξης των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, καθώς και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο. Παράλληλα, θα δημιουργούνταν ένα νέο Ταμείο για την Αφρική με 1,8 δισ. ευρώ.

Τι έγινε έκτοτε όλοι το γνωρίζουμε. Η Ευρώπη δεν έθεσε και δεν θέτει μόνο όρια. Την ίδια στιγμή που τα θέτει, τα ξεπερνά η πραγματικότητα και μένει η ποιότητα. Των αυτοσχεδιασμών και των νυχτοπάζαρων. Η αποτυχία δεν είναι γιορτάσι, αν και δίνει την ευκαιρία για μία στάση. Επανεξέτασης. Της φάσης.