Skip to main content

Ο Μπάιντεν στέλνει, «αθόρυβα», όπλα στο Ισραήλ

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Οι τεταμένες σχέσεις με Νετανιάχου δεν εμπόδισαν τον Μπάιντεν να συνεχίσει να στέλνει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό

Παρά τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη γεμάτη πρόσφυγες πόλη της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρέχει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα στον σύμμαχό της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Υπουργείου Εξωτερικών, γράφει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν ενέκρινε «αθόρυβα» τις τελευταίες ημέρες την αποστολή βομβών για μαχητικά αεροσκάφη στο Ισραήλ. Μεταξύ των πυρομαχικών που θα σταλούν περιλαμβάνονται και  βόμβες 2.000 λιβρών (περίπου 907 κιλά) τύπου MK84.

«Αυτό δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει τις μεταφορές όπλων ως μέσο άσκησης επιρροής στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου», αναφέρει η Washington Post. « Ένα τέτοιο μέσο είναι ταμπού για την Ουάσιγκτον», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Οι σχέσεις μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου είναι αυτή τη στιγμή σε κακή κατάσταση, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα τη Δευτέρα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς να βάλουν βέτο οι ΗΠΑ, γεγονός που αύξησε τη διεθνή πίεση στο Ισραήλ.

«Ωστόσο οι τεταμένες σχέσεις δεν εμπόδισαν τον Μπάιντεν να συνεχίσει να στέλνει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ», γράφει  η Washington Post. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την παράδοση 25 μαχητικών αεροσκαφών F-35A, προσθέτει . Αυτή η αποστολή είχε ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο το 2008, επομένως το υπουργείο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε νέα κοινοποίηση στο νομοθετικό σώμα.

Οι βόμβες MK84 και MK82 που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα, είχαν πάρει το πράσινο φως επίσης από το Κογκρέσο πριν από χρόνια, αλλά δεν είχαν ακόμη παραδοθεί.