Skip to main content

Ανοικτά της Γάζας το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο

Φωτ. REUTERS/Ahmed Zakot

Το πλοίο μεταφέρει σχεδόν 200 τόνους βοήθειας

Ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται το πλοίο που ξεκίνησε από την Κύπρο, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Με τη συνδρομή της οργάνωσης World Central Kitchen (WCK), το πλοίο μεταφέρει σχεδόν 200 τόνους βοήθειας προκειμένου να διανεμηθούν μέσω αποβάθρας που ετοιμάζεται στη Γάζα.

Ένα δεύτερο πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει σύντομα από την Κύπρο.

Επί του παρόντος, λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για το πώς ακριβώς θα διανεμηθεί η βοήθεια, από τη στιγμή που το πλοίο θα είναι έτοιμο να ξεφορτώσει στη Γάζα.

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ έχουν κάνει λόγο για τεράστια εμπόδια που δυσχεραίνουν τη διανομή προμηθειών σε εκείνους που την έχουν ανάγκη.

Φωτ. REUTERS/Ahmed Zakot
Φωτ. REUTERS/Ahmed Zakot

Τουλάχιστον 20 νεκροί από πυρά ενώ περίμεναν για βοήθεια

Νωρίτερα, πλήθος που ανέμενε ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα του θύλακα δέχθηκε πυρά. Η Χαμάς, αλλά και μαρτυρίες γιατρών, κάνουν λόγο πυρά από τον ισραηλινό στρατό.

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς και 100 τραυματίες. Ο ισραηλινός αρνήθηκε πως άνοιξαν πυρ δυνάμεις του εναντίον πλήθους που περίμενε βοήθεια και πρόσθεσε πως «αναλύει» το «συμβάν».

Αποφασισμένο για τη χερσαία εισβολή στη Ράφα το Ισραήλ

Στο μεταξύ, κόντρα στις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλούσε μία τέτοια κίνηση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει πως η χερσαία εισβολή στη Ράφα – πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας – θα γίνει.

Εναντίον της προοπτικής αυτής έχει ταχθεί επανειλημμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ήδη οι σχέσεις του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι τεταμένες, την ώρα που οι νεκροί στη Γάζα υπερβαίνουν τους 31.000 με χιλιάδες παιδιά να είναι μεταξύ των θυμάτων.