Skip to main content

Αποφασισμένο για τη χερσαία εισβολή στη Ράφα το Ισραήλ – Θα έρθει σε πλήρη ρήξη με τις ΗΠΑ;

EPA/ABIR SULTAN / POOL

Κόντρα στη διεθνή κατακραυγή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω

Κόντρα στις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλούσε μία τέτοια κίνηση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει πως η χερσαία εισβολή στη Ράφα – πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας – θα γίνει.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το Ισραήλ από τη στιγμή που εισέβαλε με χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα είχε καλέσει τον πληθυσμό να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα και να καταφύγει στο νότιο του θύλακα. Η Ράφα έχει μετατραπεί έτσι σε έναν τεράστιο καταυλισμό ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους θεωρώντας πως εκεί θα είναι ασφαλείς. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη πραγματοποιήσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή για την εξάλειψη στόχων της Χαμάς, αλλά όλοι προειδοποιούν πως μία χερσαία επέμβαση θα σηματοδοτήσει απόλυτη σφαγή.

Εναντίον της προοπτικής αυτής έχει ταχθεί επανειλημμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ήδη οι σχέσεις του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι τεταμένες, την ώρα που οι νεκροί στη Γάζα υπερβαίνουν τους 31.000 με χιλιάδες παιδιά να είναι μεταξύ των θυμάτων.

Η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι

Αμερικανικά μέσα επικαλούμενα πηγές της Ουάσινγκτον ανέφεραν το τελευταίο διάστημα πως ενδεχόμενη εισβολή στη Ράφα θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να χάσει τη στήριξη των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη WSJ για τον Τζο Μπάιντεν η χερσαία εισβολή στη συγκεκριμένη πόλη συνιστά ουσιαστικά κόκκινη γραμμή.

Ωστόσο ο Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω.

Ασκείται «διεθνής πίεση για να εμποδιστούμε να μπούμε στη Ράφα και να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε ο Νετανιάχου σε άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Πρόσθεσε πως απορρίπτει την πίεση και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Θα μπούμε στη Ράφα», διαβεβαίωσε. «Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς. Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και θα φέρουμε την ολοκληρωτική νίκη στον λαό του Ισραήλ και στο κράτος του Ισραήλ».

O εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, υποστήριξε πως οι άμαχοι στη Ράφα θα μεταφερθούν αλλού σε συντονισμό με διεθνείς παράγοντες, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Μίλησε για δημιουργία «ανθρωπιστικών νησίδων» στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς σχεδιάζεται να μεταφερθούν, ούτε πότε, ούτε έδωσε χρονοδιάγραμμα της σχεδιαζόμενης επίθεσης στην πόλη.

Με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ, WSJ