Skip to main content

Tουρκικές επιδρομές σε περιοχές στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία (βίντεο)

Φωτ. αρχείου

Η ένταση επανήλθε στην περιοχή την Παρασκευή όταν εννέα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με μαχητές του PKK στο βόρειο Ιράκ

Ο στρατός της Τουρκίας πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψαν 23 στόχους, ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ένταση επανήλθε στην περιοχή την Παρασκευή όταν εννέα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα απάντησε με αεροπορικές επιθέσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, καθώς και στη βόρεια Συρία.

Οι τελευταίες επιδρομές έπληξαν στόχους στη βόρεια Συρία και τις περιοχές Μετίνα, Γκάρα, Χακούρκ και Καντίλ του βορείου Ιράκ, ανέφερε αργά χθες, Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας. Η επιχείρηση θα διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων και θα αποτρέψει επιθέσεις, ανέφερε επίσης το τουρκικό υπουργείο.

«Είκοσι τρεις στόχοι καταστράφηκαν, μεταξύ των οποίων σπηλιές, κρυψώνες, σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών, υλικά εφοδιασμού και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν από την τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που συνοδευόταν από φωτογραφία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Πολλοί μαχητές «εξουδετερώθηκαν», υποστήριξε επίσης χρησιμοποιώντας τον όρο που χρησιμοποιεί ευρέως και σημαίνει πως σκοτώθηκαν.

Το τουρκικό υπουργείο δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που, όπως είπε, δείχνει πλάνα από την επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι το PKK που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο αντάρτικο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε επίσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X πως η αντιτρομοκρατική αστυνομία συνέλαβε 165 ανθρώπους σε επιχειρήσεις με στόχο το PKK σε 28 τουρκικές επαρχίες. Οι επιχειρήσεις έθεσαν στο στόχαστρο ανθρώπους που φέρεται να είναι μέλη της οργάνωσης, να τη βοήθησαν ή να διέδωσαν αυτό που αποκαλεί προπαγάνδα του PKK.