Skip to main content

Ιταλία: Ο υπουργός που χρησιμοποιεί τα τρένα σαν το «προσωπικό του πολυτελές αυτοκίνητο»

EPA/OLIVIER HOSLET

Αντιδράσεις για τον κουνιάδο της Μελόνι- Ζήτησε να αποβιβαστεί από το τρένο που τον μετέφερε σε στάση εκτός προγράμματος

Ένα τρένο που δεν έφτασε στην ώρα του ήταν αρκετό για να βραχυκυκλώσει την κυβέρνηση του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica μεταδίδοντας την είδηση ότι ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα ζήτησε να αποβιβαστεί από το τρένο που τον μετέφερε σε στάση εκτός προγράμματος.

Κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες της χώρας ως το «προσωπικό του πολυτελές αυτοκίνητο».

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας προκάλεσε την καθυστερημένη άφιξη ενός τρένου όταν ζήτησε να γίνει μια εξαίρεση στο πρόγραμμα της γραμμής Τορίνο- Σαλέρνο για να αποβιβαστεί σε περιοχή κοντά στο Τσιαμπίνο, έξω από τη Ρώμη και να συνεχίσει το δρόμο του.

Ο Λολομπρίτζιντα, ο οποίος είναι γαμπρός της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, φέρεται να κατευθυνόταν στο Καϊβάνο, στα περίχωρα της Νάπολης, για να εγκαινιάσει ένα αστικό πάρκο και να λάβει μέρος σε εκδήλωση κατά της μαφίας. Το τρένο με το οποίο ταξίδευε αντιμετώπιζε όμως μεγάλες καθυστερήσεις, εν μέρει λόγω βλάβης στη γραμμή υψηλής ταχύτητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα il Fatto Quotidiano, ο Λολομπρίτζιντα, ο οποίος ανησυχούσε ότι δεν θα έφτανε έγκαιρα, ζήτησε από τον εταιρεία Trenitalia, να παρέμβει και να εξουσιοδοτήσει μια «έκτακτη στάση» στο Τσιαμπίνο, κοντά στην ιταλική πρωτεύουσα. Εκεί τον παρέλαβε κυβερνητικό αυτοκίνητο που τον μετέφερε στον προορισμό του.

«Κι εδώ έρχεται το χάος»

«Το γεγονός είναι ότι ο Λολομπρίτζιντα μπαίνει στο τρένο όταν οι οθόνες της Trenitalia, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτήν την περίοδο, υποδεικνύουν καθυστέρηση 7 λεπτών. Ο Λολομπρίτζιντα  κάθεται στην πρώτη θέση και συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Μόλις φεύγει από τον σταθμό, το τρένο σταματά: ένα σφάλμα στη γραμμή υψηλής ταχύτητας αναγκάζει τα τρένα να μετακινηθούν στις παλιές γραμμές. Αυτό σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν μετά τις 12.45 όταν ο Λολομπρίτζιντα  και το επιτελείο του κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να φτάσουν εγκαίρως. ”Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β”. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσει το εταιρικό αυτοκίνητο, μια θεμιτή υπόθεση που θα μπορούσε να είχε επιλέξει από την αρχή. Είχε όμως επιβιβαστεί σε ένα τρένο που δεν έχει ενδιάμεσες στάσεις. Τι να κάνουμε λοιπόν;», αναφέρει η La Repubblica, προσθέτοντας: «Κι εδώ έρχεται το χάος».

Όπως εξηγεί η ιταλική εφημερίδα, η στάση εκτός προγράμματος του τρένου δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Μπορεί να προβλέπεται, συνεχίζει, μόνο για σοβαρούς λόγους που σχετίζονται με την υγεία των επιβατών («και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει πάντα η τάση να το αποφεύγουμε» εξηγούν πηγές των ιταλικών σιδηδοδρόμων RFI) ή τη δημόσια τάξη. «Η έγκαιρη άφιξη σε μια εκδήλωση δεν φαίνεται να εμπίπτει σε καμίες από αυτές τις δύο κατηγορίες», σχολιάζει ειρωνικά.

«Κατέβηκα από το τρένο για να πάω να δουλέψω»

Το περιστατικό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και ηγέτη της Italia Viva, Ματέο Ρέντσι, να κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου κατάχρηση εξουσίας». Εάν οι αναφορές αποδειχθούν αληθείς, είπε ο Ρέντσι, ο Λολομπρίτζιντα θα πρέπει να παραιτηθεί.

Αναφερόμενος σήμερα στο περιστατικό ο Λολομπρίτζιντα δήλωσε: «Κατέβηκα από το τρένο για να πάω να δουλέψω, όχι για να κάνω διακοπές ή να πάω να συναντήσω την οικογένειά μου. Έδρασα υπέρ του συμφέροντος του ιταλικού κράτους, για να το εκπροσωπήσω στην περιοχή Καϊβάνο, στον ιταλικό Νότο».

Διεμήνυσε μάλιστα ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθεί», αλλά, «όπως και στο παρελθόν, και αυτή την φορά δεν πρόκειται να αποφύγει τον διάλογο στο κοινοβούλιο».