Skip to main content

Ρωσία: Νεκρός στρατηγός- Ασκούσε κριτική για την εκπαίδευση στον ρωσικό στρατό

REUTERS/Maxim Shemetov

την εκπαίδευση στρατιωτών στον ρωσικό στρατό

Άλλο ένα μέλος του ρωσικού στρατού βρέθηκε νεκρό κάτω από άγνωστες συνθήκες αυτή την εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, νεκροί στην στην κρεβατοκάμαρά τους βρέθηκαν την Τετάρτη ο 68χρονος υποστράτηγος Βλαντίμιρ Σβιρίντοφ και η σύζυγός του Τατιάνα, 72 ετών, σύμφωνα με την Kyiv Post. Σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα, το ζευγάρι φαίνεται πως ήταν νεκρό για περίπου μια εβδομάδα προτού εντοπιστούν.

Ο Σβιρίντοφ διοικούσε την 6η Στρατιά της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεράμυνας της Ρωσίας από το 2005 έως το 2009.

Το ρεπορτάζ της Kyiv Post ανέφερε επίσης ότι το ρωσικό κανάλι Telegram Baza μετέδωσε την είδηση, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι το ζευγάρι δεν φαίνεται να πέθανε βίαια, ούτε εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες στις εξετάσεις αίματος. «Τι προκάλεσε τον θάνατο του Βλαντίμιρ και της Τατιάνα Σβιρίντοφ είναι ακόμα άγνωστο», σύμφωνα με το κανάλι Baza.

Ο Σβιρίντοφ  πάντως ασκούσε συχνά κριτική για τη απόδοση του ρωσικού στρατού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διοικητής τη δεκαετία του 2000, παραπονέθηκε για τον ρωσικό στρατό, λέγοντας ότι οι Ρώσοι πιλότοι δεν είχαν εκπαιδευτεί αρκετά καλά.

«Ένας πιλότος πρέπει να έχει περίπου 100 ώρες πτήσης ετησίως για πλήρη ετοιμότητα μάχης. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει ακόμη», είχε πει σε μια συνέντευξη, σύμφωνα με την Kyiv Post. «Ο μέσος χρόνος πτήσης στο στρατό είναι αυτή τη στιγμή 25-30 ώρες». Σε άλλη συνέντευξή του, είχε πει ότι ο στρατός διόρισε αξιωματικούς με κακή εκπαίδευση επειδή δεν είχαν ειδικούς, σύμφωνα με την Kyiv Post.

Σημειώνεται ότι αρκετοί επικριτές του Πούτιν εντοπίζονται νεκροί υπό ύποπτες συνθήκες εδώ και χρόνια, αλλά σχεδόν δύο χρόνια μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι  θάνατοι έχουν αυξηθεί.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ιβάν Πεκορίν, στέλεχο στον ενεργειακό τομέα, έπεσε από το σκάφος του και στη θάλασσα, όπου και πέθανε.

Η πλέον αξιοσημείωτη περίπτωση, ωστόσο, είναι του ηγέτη της μισθοφορικης ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ο οποίος είχε ενοχρηστρώσει την αποτυχημένη ανταρσία της οργάνωσης. Στα τέλη Αυγούστου έχαε την ζωή του σε ένα περίεργο αεροπορικό δυστύχημα.