Skip to main content

Ειδικός ΟΗΕ: «Εγκλήματα πολέμου» οι βομβαρδισμοί σπιτιών σε Γάζα και Ισραήλ

EPA/MOHAMMED SABER

Σύμφωνα με Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, ανεξάρτητο ειδικό που έχει διοριστεί από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ αλλά δεν μιλά εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας τον τελευταίο μήνα έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές στο 45% των κατοικιών

«Εγκλήματα πολέμου» χαρακτήρισε ανεξάρτητος ειδικός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) τους εκτεταμένους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατοικιών και μη στρατιωτικών υποδομών στη Γάζα, καθώς και τα τυφλά χτυπήματα με ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, ανεξάρτητο ειδικό που έχει διοριστεί από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ αλλά δεν μιλά εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας τον τελευταίο μήνα έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές στο 45% των κατοικιών. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι καταστροφές έχουν «μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές».

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση υπογράμμισε ότι οι βομβαρδισμοί κατοικιών, περιουσίας αμάχων και υποδομών απαγορεύονται αυστηρά με βάση το διεθνές δίκαιο. «Η διεξαγωγή εχθροπραξιών γνωρίζοντας παράλληλα ότι θα καταστρέψουν ή θα προκαλέσουν ζημιές συστηματικά σε κατοικίες και υποδομές αμάχων, καθιστώντας έτσι μια ολόκληρη πόλη –όπως η πόλη της Γάζας— μη κατοικήσιμη για τους αμάχους είναι έγκλημα πολέμου», δήλωσε.

Όταν τέτοιες ενέργειες «κατευθύνονται κατά του άμαχου πληθυσμού, συνιστούν εξίσου εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο Ρατζαγκοπάλ. Ο ειδικός τόνισε επίσης ότι προφανώς ούτε οι κατοικίες αμάχων στο Ισραήλ δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι, προειδοποιώντας ότι τα τυφλά και συνεχή πλήγματα με ρουκέτες της Χαμάς από τη Γάζα και αλλού συνιστούν εξίσου «έγκλημα πολέμου».

Ο Ρατζαγκοπάλ δήλωσε ότι ο «κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί, ανήμπορος, ενώ οι θεμελιώδες κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραβιάζονται ανοικτά» στη Γάζα. Είπε επίσης ότι η ισραηλινή εντολή εκκένωσης, που δόθηκε παρά την έλλειψη επαρκών καταφυγίων και βοήθειας για αυτούς που φεύγουν και ενώ γίνονταν διακοπές στην παροχή νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και επιθέσεις στις διόδους εκκένωσης και τις «ζώνες ασφαλείας», συνιστά «σκληρή και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Τα κτήρια κατοικιών δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι. Τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα, οι προσφυγικοί καταυλισμοί, τα σχολεία, οι εκκλησίες ή τα τεμένη και οι υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης για τους αμάχους δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι», τόνισε ο ίδιος.

Το Ισραήλ ξεκίνησε εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας μετά την πρωτοφανή σε έκταση επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους πάνω 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Πάνω από 240 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν ως όμηροι στη Γάζα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.300 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Γάζα λόγω των καταστροφών και των ισραηλινών ειδοποιήσεων να φύγουν από το βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ – Χαμάς: Διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση 10-15 ομήρων και εκεχειρία 1-2 ημερών στη Γάζα, σύμφωνα με το AFP