Skip to main content

Συνδρομητική τηλεόραση: Στο φως κύκλωμα με 6.500 πελάτες και τζίρο 5,8 εκατ. ευρω στην 5ετία

Πάνω από 25 εκατ. ευρώ οι ζημιές στις εταιρείες παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών - 4 συλλήψεις

Στα ίχνη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης έφθασε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., χθες, Τρίτη, αστυνομικοί της οργάνωσαν και υλοποίησαν αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν τέσσερις άνδρες, στην Πάτρα, σε περιοχές της Αττικής και στη Βοιωτία.

Από το προανακριτικό έργο προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης τα τελευταία 5 χρόνια διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.

Στην πράξη, προωθούσαν τις παράνομες υπηρεσίες τους σε ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντός τους, στους οποίους πωλούσαν τις συσκευές αναμετάδοσης, μέσω των οποίων συνδέονταν παράνομα, ενώ προέτρεπαν τους χρήστες να διαφημίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε άτομα του δικού τους άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Ως προς τους τρόπους είσπραξης των παράνομων οφειλών, οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, επέλεγαν την είσπραξη δια ζώσης, μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό και μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς μελών των οικογενειών τους και τρίτων.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 6.443 ατόμων στην ελληνική Επικράτεια, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους 5.798.700 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες ύψους 25.127.700 ευρώ.

Σε έρευνες στις κατοικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών,  βρήκαν και κατάσχεσαν πλήθος εξαρτημάτων, αποκωδικοποιητών, ψηφιακών δίσκων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευών κινητής τηλεφωνίας και τετράδια χειρόγραφων σημειώσεων, που αφορούσαν το πελατολόγιο της οργάνωσης, καθώς και δύο αυτοκίνητα προερχόμενα από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, με κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.