Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η αφομοίωση των κεκτημένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η πρόσφατη αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες πυροδοτεί ένα ελεγχόμενο κύμα ρευστοποιήσεων.
Βέβαια, αυτή η εξέλιξη θεωρείται απολύτως αναμενόμενη και φυσιολογική, δεδομένου ότι η φετινή απόδοση της αγοράς φθάνει στην περιοχή του +16%, κάτι το οποίο αναγκάζει τους επενδυτές να κατοχυρώσουν τα κέρδη.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι το κλίμα έχει… χαλάσει, δεδομένου ότι τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι διαδοχικές εταιρικές εξελίξεις κρατούν «ζεστό» το ενδιαφέρον.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,87% και διαμορφώνεται στις 1.483,33 μονάδες, χάνοντας 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.496,35 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 1.482,34 έως 1.496,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33 εκατ. ευρώ αφορούν τη Mytilineos.
Η μετοχή της εισηγμένης τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής, λόγω του χθεσινού placement για το 5% των μετοχών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 35,5 ευρώ. Αυτό εύλογα ασκεί πιέσεις στη μετοχή (άνω του 4%), ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να κλείσουν το discount.
Από εκεί και πέρα, απώλειες έως 2% εμφανίζουν οι Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank. Την ίδια στιγμή, ΟΠΑΠ – ΟΤΕ – ΔΕΗ βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Motor Oil επιστρέφει στο «πράσινο», προσεγγίζοντας εκ νέου τα ιστορικά υψηλά των 28 ευρώ.
Πτώση 1% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, όμοια με την υπόλοιπη αγορά, συνεχίζει την ελεγχόμενα καθοδική πορεία για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,06% και τις 1.320 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,95% και το 1,7335 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -1,27% και τα 3,795 ευρώ, η μετοχή της Eurobank συρρικνώνεται στο -1,03% και τα 2,11 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,59% και τα 8,40 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,17% και 3.599 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos υποχωρεί στο -4,5% και τα 37,1 ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο του ταμπλό. Απώλειες της τάξης του 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Autohellas, Helleniq Energy, Sarantis, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean και Viohalco χάνουν από τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά 2,7% και επιστρέφει κοντά στα ρεκόρ των 28 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,51% και 2.389 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,7% και τα 4,1 ευρώ, καθώς τα τριμηνιαία μεγέθη δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές. Πτώση άνω του 1% καταγράφουν και οι μετοχές των Intrakat, Lavipharm, ΕΧΑΕ, Austriacard και Τεχνική Ολυμπιακή. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Αλουμύλ και Premia διευρύνονται πέριξ του 1,5%, με τη μετοχή της Ideal να έπεται στο +1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 83 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,2 δισ. ευρώ.
Mytilineos και νέος Κανονισμός
Γεμάτη συγκινήσεις είναι η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα αφενός στις εταιρικές εξελίξεις, αφετέρου στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας.
Το mega – γεγονός, φυσικά, αφορά το ξαφνικό placement στη Mytilineos, με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να προχωρά στη διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 5%, σε μια στρατηγική κίνηση, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες εισόδου στην αγορά του Λονδίνου.
Η παραχώρηση των 7,2 εκατ. μετοχών (οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν για 4,5 εκατ. μετοχές) έγινε με εύλογο discount (35,5 ευρώ η τελική τιμή διάθεσης), με τον βασικό μέτοχο να βλέπει το ποσοστό του να μειώνεται από το 26,5% στο 21,5%, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διασποράς.
Την ίδια στιγμή, εντός της ημέρας περιμένουμε τα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Quest Συμμετοχών, ενώ αύριο (23/5) και μεθαύριο (24/5) είναι η σειρά των Lavipharm – Ideal και Aegean Airlines, αντίστοιχα.
Χθες το βράδυ, παράλληλα, στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός, ο οποίος αφορά μια σειρά αλλαγών σε θέματα αναστολής, διαγραφής και επαναδιαπράγματευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ελάχιστων ορίων διασποράς.
Χρηματιστήριο: Στα ύψη η απόδοση κεφαλαίων για τα blue chips – Δείκτης ROE έως και 55%
Εδραίωση στις 1.500 μονάδες
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η σημερινή συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών αποκτά ένα αυξημένο ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να έχουν ως βασική επιδίωξη την εδραίωση στην περιοχή των 1.500 μονάδων.
Από τις αρχές του έτους η συνολική απόδοση του Γενικού Δείκτη προσεγγίζει το άκρως ικανοποιητικό +16%, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης, όπως είδαμε και χθες (-0,43%).
Ωστόσο, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, οι χαμηλές αποτιμήσεις σε ορισμένες μετοχές, το μπαράζ εταιρικών εξελίξεων και το θετικό κλίμα στο εξωτερικό δεν αφήνουν τους αγοραστές σε… ησυχία. Κάπως έτσι, κάποιοι traders ήδη αναζητούν την επόμενη κορυφή – στόχο.
Μην ξεχνάμε ότι η αγορά «τρέχει» ένα ράλι – διαρκείας, το οποίο ξεκίνησε από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου και το οποίο μέχρι στιγμής έχει προσφέρει κέρδη της τάξης του 35% στους επενδυτές.
Μικρή πτώση στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τη χθεσινή αφομοίωση των ιστορικών υψηλών, το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια παραμένει υποτονικό, εξαιτίας και των στοιχείων για τον βρετανικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Απρίλιο έναντι των εκτιμήσεων για 2,1%.
Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,27% και τις 521 μονάδες, με τον FTSE 100 να χάνει περίπου 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου χθες ο S&P 500 βρέθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, τα futures της Wall Street παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μεταβολές.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)