Skip to main content

Γερμανοϊταλικός «πόλεμος» για το πρώτο ευρωπαϊκό Κύπελλο της σεζόν

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Αταλάντα συγκρούονται στο Δουβλίνο για το δεύτερο τη τάξει διασυλλογικό τρόπαιο της UEFA

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν είχε κερδίσει μόνο δύο μεγάλα τρόπαια στην 119χρονη ιστορία της πριν από τη φετινή σεζόν, αλλά σήμερα (22/5, 22:00) οι πρωταθλητές Γερμανίας έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το…«νταμπλ», αντιμετωπίζοντας την Αταλάντα στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, στο Δουβλίνο.

Οι «ασπιρίνες» διέκοψαν φέτος το εντεκάχρονο «μονοπώλιο» της Μπάγερν Μονάχου στην Μπουντεσλίγκα κι έγιναν η πρώτη ομάδα στην 61χρονη ιστορία της που ολοκλήρωσε τη σεζόν αήττητη, ενώ σε λίγες ημέρες θα διεκδικήσει και το Κύπελλο Γερμανίας.

Φτάνοντας στο Λεβερκούζεν τον Οκτώβριο του 2022, ο Τσάμπι Αλόνσο μετέτρεψε τον σύλλογο από «Neverkusen» (αυτός που δεν κερδίζει ποτέ) και τον οδήγησε σε «Neverlusen» (αυτός που δεν χάνει ποτέ).

Κατά συνέπεια, η Αταλάντα θα προσπαθήσει να νικήσει μια ομάδα που δεν έχει χάσει σε 51 αγώνες από τον περασμένο Αύγουστο.

Από την άλλη, όπως ο Αλόνσο έτσι και ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι άλλαξε τις τύχες της Αταλάντα, κάνοντας την ομάδα του Μπέργκαμο συνεχώς παρούσα στην Ευρώπη μετά την άφιξή του, το 2016.

Η Αταλάντα παίζει ένα απολαυστικό επιθετικό στυλ με υψηλή ένταση και προπονητές όπως ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Μαουρίτσιο Σάρι έχουν παρομοιάσει την αντιμετώπιση των ομάδων του Γκασπερίνι με μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, αφού «ακόμα κι αν βγεις αλώβητος εξακολουθείς να νιώθεις τον πόνο», είπε κάποτε ο Σάρι.

Η Αταλάντα είχε επίσης μια εξαιρετική σεζόν, αφού με τη νίκη στο Λέτσε (2-0) η ομάδα του Γκασπερίνι εξασφάλισε ότι θα τερματίσει τουλάχιστον πέμπτη στην Ιταλία, επικυρώνοντας το εισιτήριο για το νέο Τσάμπιονς Λιγκ για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Όμως μετά την ήττα την περασμένη εβδομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας από τη Γιουβέντους (0-1), οι «Μπεργκαμάσκι» αναζητούν το μόλις δεύτερο τρόπαιο στην Ιστορία τους, 61 χρόνια μετά το Κύπελλο Ιταλίας το 1963.

Ωστόσο, παρά την εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα και στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου απέκλεισε τις Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Λίβερπουλ, Μαρσέιγ, η Αταλάντα θα μπορούσε να τελειώσει τη σεζόν χωρίς τίτλο.

Όπως για τον Αλόνσο έτσι και για τον Γκασπερίνι, ο αγώνας στο Δουβλίνο θα είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός.

Αγωνιστικά, ο Τσάμπι Αλόνσο έχει μια πλήρη ομάδα στη διάθεσή του, ενώ η Αταλάντα θα έχει ελλείψεις βασικών παικτών της, όπως ο μέσος Μαρτέν ντε Ρουν και ο αμυντικός Σέαντ Κολάσινατς, ενώ αμφίβολος είναι ο δεξιός μπακ Εμίλ Χολμ.