Skip to main content

Απενεργοποιήθηκαν οι δορυφορικές υπηρεσίες χαρτών και κυκλοφορίας σε Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας

Εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας τα Google Maps, Apple Maps και Waze

Οι υπηρεσίες χαρτών και κίνησης των δρόμων Google Maps, Apple Maps και Waze απενεργοποίησαν τις ζωντανές ενημερώσεις κυκλοφορίας για περιοχές του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας κατόπιν αιτήματος του ισραηλινού στρατού. Τα εργαλεία αυτά απενεργοποιήθηκαν πριν από την εκδήλωση μιας πιθανής εισβολής μαχητών της Χαμάς για να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας των τοπικών κοινοτήτων.

«Όπως κάναμε προηγουμένως σε καταστάσεις σύγκρουσης και ως απάντηση στην εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή, απενεργοποιήσαμε προσωρινά τη δυνατότητα να προβάλλονται ζωντανά οι συνθήκες κυκλοφορίας και άλλα σχετικά δεδομένα για να λάβουμε υπόψη την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Οι ζωντανές πληροφορίες κυκλοφορίας μπορούν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις των στρατευμάτων ή όπου συγκεντρώνονται μάζες ανθρώπων. Η τεχνολογία συγκεντρώνει ανώνυμα δεδομένα τοποθεσίας για να δείξει πού υπάρχουν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία. Πέρυσι, η Google απενεργοποίησε τη ζωντανή κυκλοφορία στην Ουκρανία ως μέσο προστασίας των πολιτών όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα.

Στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, οι άμαχοι χρησιμοποιούσαν τους Χάρτες Google για να παρακολουθήσουν τη ρωσική εισβολή ώρες πριν ανακοινωθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με έκθεση της Motherboard. Ένας ειδικός στη νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα (OSINT) και καθηγητής κολεγίου είδε κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Ρωσία χρησιμοποιώντας το ζωντανό επίπεδο κυκλοφορίας στους Χάρτες Google.

Το Google Maps δείχνει απενεργοποιημένο σε όλο το Ισραήλ αλλά το Waze φαίνεται να εξακολουθεί να είναι πλήρως λειτουργικό σε κάποιες περιοχές όπως το Τελ Αβίβ ενώ η Apple δεν έχει ενημερώσει ακόμη ποιές περιοχές έχει απενργοποιήσει από το δικό της εργαλείο χαρτών.

Naftemporiki.gr