Skip to main content

Πώς παγιδεύτηκαν στον πόλεμο, οι καταχρεωμένοι από το Ισραήλ, χιλιάδες ξένοι εργάτες

Ισραηλινά τανκς, στα σύνορα με την Γάζα -2023. REUTERS/Ronen Zvulun

Δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την χώρα καθώς δεν έχουν ξεπληρώσει τα «τέλη πρόσληψης»

Οι μετανάστες εργαζόμενοι στο Ισραήλ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, καθώς έχουν “παγιδευτεί” με χρέη από τα υψηλά τέλη πρόσληψης που έπρεπε να πληρώσουν για τις θέσεις εργασίας τους.

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 50 μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς. 30 Ταϊλανδοί, τέσσερις Φιλιππινέζοι και 10 Νεπαλέζοι είναι μέχρι στιγμής γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές αναφορές και αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 ξένοι εργάτες στο Ισραήλ, με τους περισσότερους να εργάζονται ως φροντιστές, καθώς και στη γεωργία και τις κατασκευές.

Ο Guardian μίλησε με αρκετούς μετανάστες εργάτες για την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τους φόβους τους να παραμείνουν στο Ισραήλ, αφού βρέθηκαν στο επίκεντρο των επιθέσεων.

Ωστόσο, όλοι είπαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν λόγω των υψηλών τελών πρόσληψης – μερικές φορές δεκάδων χιλιάδων δολαρίων – που τους ανάγκαζαν να πληρώσουν τα γραφεία πρόσληψης πριν ταξιδέψουν για να εργαστούν στο Ισραήλ.

Η υψηλή ζήτηση μεταξύ των μεταναστών για θέσεις εργασίας στο Ισραήλ, οι οποίες συχνά είναι πολύ καλύτερα αμειβόμενες από αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες της περιοχής, οδηγεί τα γραφεία ευρέσεως εργασίας στις χώρες καταγωγής των εργαζομένων να διογκώνουν τις αμοιβές που χρεώνουν για την εξασφάλιση εργασίας, για ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ορίζει ότι οι εργοδότες πρέπει να καταβάλλουν κάθε οικονομική επιβάρυνση που συνδέεται με την πρόσληψη διακινούμενων εργαζομένων από το εξωτερικό. Ωστόσο, το Ισραήλ αναγκάζει τους εργαζόμενους να πληρώνουν οι ίδιοι αυτά τα “τέλη”, μια πρακτική που έχει προκαλέσει επικρίσεις από ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

naftemporiki.gr