Skip to main content

Γάζα: Πώς σχολιάζει ο ισραηλινός στρατός τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφύριου

Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Ασκελόν, 15/10/2023. Φωτ. REUTERS/Amir Cohen

«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές για θύματα. Το περιστατικό είναι υπό εξέταση»

Στους οκτώ ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, της παλαιότερης χριστιανικής εκκλησίας της  Γάζας,  σύμφωνα με το Al Jazeera που κάνει επίσης λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Το βράδυ της Πέμπτης η ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, έγινε στόχος «ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Γραφεία που συνδέονται με την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, καθώς και η πρόσοψη του ναού, επλήγησαν από τον βομβαρδισμό.

Η εκκλησία υπάγεται στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο ανέφερε σε δήλωσή του ότι «παραμένουν προσηλωμένοι στην εκπλήρωση του θρησκευτικού και ηθικού του καθήκοντος στην παροχή βοήθειας, υποστήριξης και καταφυγίου σε όσους έχουν ανάγκη, εν μέσω συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων για εκκένωση των πολιτών και τις πιέσεις που ασκούνται στις εκκλησίες ως προς αυτό».

Σχολιάζοντας τον βομβαρισμό, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε την Παρασκευή ότι «ο τοίχος μιας εκκλησίας στην περιοχή υπέστη ζημιές» ως αποτέλεσμα πλήγματος των δυνάμεων του Ισραήλ. «Νωρίτερα σήμερα, πλήξαμε το κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ανήκει σε τρομοκράτη της Χαμάς που συμμετείχε στην εκτόξευση ρουκετών και όλμων προς το Ισραήλ», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός στο CNN.

«Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά του Ισραήλ και περιείχε τρομοκρατική υποδομή που ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».

«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές για θύματα. Το περιστατικό είναι υπό εξέταση», ανέφερε επίσης, σημειώνοντας ότι η «Χαμάς ενσωματώνει σκόπιμα τα περιουσιακά της στοιχεία σε περιοχές αμάχων και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό