Skip to main content

Γάζα: Βομβαρδίστηκε η εκκλησία του Αγίου Πορφύριου- « Έχουμε νεκρούς» λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος

Εκπρόσωπος του IDF , απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».

Τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων φέρεται να προκάλεσε βομβαρδισμός της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, της παλαιότερης χριστιανικής εκκλησίας της  Γάζας,  όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, χριστιανοί αλλά και Παλαιστίνιοι.

Ωστόσο, πηγές από την περιοχή εκφράζουν φόβο για περισσότερα θύματα, καθώς μιλούν για δεκάδες εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια.

Ο ναός, βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα. Επίσης, κοντά βρίσκεται καιστο νοσοκομείο Αλ Αχλί, στο οποίο σημειώθηκε πολύνεκρη επίθεση πριν δύο ημέρες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος σημείωσε ότι «χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν», συμπληρώνοντας πως μέσα στο μοναστήρι είναι πάνω από 400 άτομα.

Εκπρόσωπος του IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».

Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.