Skip to main content

Λιβύη: Οι αρχές ζητούν από τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν την Ντέρνα

REUTERS/Ayman Al-Sahili

Διαδηλώσεις στη Ντέρνα- Οι πολίτες ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν την Ντέρνα, την πόλη που επλήγη από τις πλημμύρες, δήλωσε στο Reuters υπουργός της κυβέρνησης την Τρίτη.

Εξηγώντας για ποιο λόγο πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, ανέφερε ότι ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων στην περιοχή παρεμποδίζει το έργο των ομάδων διάσωσης.

«Είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τις ομάδες διάσωσης προκειμένου να διεκπεραιώσουν το έργο πιο ομαλά και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Χίτσεμ Αμπού Τσκιουάτ, υπουργός της κυβέρνησης που διοικεί την ανατολική Λιβύη.

«Ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων έχει γίνει εμπόδιο στο έργο των ομάδων διάσωσης», υπογράμμισε.

Μεγάλο μέρος της Ντέρνα έχει ισοπεδωθεί ενώ χιλιάδες είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στην περιοχή μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Διαδηλώσεις στη Ντέρνα- Οι πολίτες ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Ντέρνα εκφράζοντας την οργή τους κατά των αρχών και απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή.

Ειδικότερα, εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μεγάλο Τέμενος της πόλης και φώναζαν συνθήματα κατά των αρχών της ανατολικής Λιβύης, του κοινοβουλίου και του προέδρου του, Αγκίλα Σάλεχ. «Ο λαός θέλει την πτώση του κοινοβουλίου», «Ο Αγκίλα είναι ο εχθρός του Θεού» και «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» αλλά και «Όσοι έκλεψαν ή πρόδωσαν πρέπει να τους κρεμάσουμε», ήταν μερικά από τα συνθήματα αυτά.

Σε μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στη διαδήλωση «εξ ονόματος των κατοίκων της Ντέρνα», ζητείται να διενεργηθεί γρήγορα έρευνα και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη «οι υπεύθυνοι της καταστροφής». Επίσης, οι κάτοικοι ζήτησαν να λειτουργήσει «ένα γραφείο υποστήριξης του ΟΗΕ στην Ντέρνα» και να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης της πόλης αλλά και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου και τη διενέργεια έρευνας για τους παρελθόντες προϋπολογισμούς της πόλης.

Αργότερα το βράδυ, οργισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το σπίτι του δημάρχου της Ντέρνα, Αμπντουλμενάν αλ Γκάιτι, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του γραφείου του. Ο Γκάιτι φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, όπως δήλωσε ο Χίτσεμ Αμπού Τσκιουάτ, υπουργός της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης. Η κυβέρνηση που διοικεί την ανατολική Λιβύη ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Οσάμα Χαμάντ έπαυσε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Ντέρνα και τα παρέπεμψε σε έρευνα.

Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας αποτελούν την πρώτη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας μετά την κακοκαιρία που σάρωσε τη Ντέρνα όταν κατέρρευσαν δύο φράγματα στην πόλη προκαλώντας τον καταστροφικό χείμαρρο που παρέσυρε ολόκληρες γειτονιές της πόλης.