Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Οι Ουκρανοί και μόνο οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν πότε και πώς θα διαπραγματευθούν

Gorm Kallestad/NTB via REUTERS  

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα σχόλια στενού του συνεργάτη, ότι το Κίεβο θα μπορούσε να γίνει μέλος της συμμαχίας σε περίπτωση εδαφικών παραχωρήσεων προς τη Ρωσία.

Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η στάση της συμμαχίας παραμένει αμετάβλητη.

«Οι Ουκρανοί και μόνο οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν πότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις και είναι αυτοί που θα αποφασίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποια είναι μια αποδεκτή λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια διάσκεψης στη νορβηγική πόλη Άρενταλ. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να στηρίξει την Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα σχόλια του στενού του συνεργάτη Στιάν Γιένσεν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο θα μπορούσε να γίνει μέλος της συμμαχίας σε περίπτωση εδαφικών παραχωρήσεων προς τη Ρωσία. Ο Γιένσεν, ο οποίος είναι διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Στολτενμπεργκ, ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την δήλωσή του αλλά δεν αρνήθηκε ότι είναι στο τραπέζι μια συμφωνία που προβλέπει παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Το μήνυμά του (του Γιένσεν), το οποίο είναι το κύριο μήνυμα μου και το κύριο μήνυμα του ΝΑΤΟ, είναι, πρώτον, ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη – υποστηρίζουμε την Ουκρανία», είπε επίσης ο Στόλτενμπεργκ.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα διευκρινίστηκε ότι η Ουκρανία θα κληθεί να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία όταν «τα μέλη συμφωνήσουν και εκπληρωθούν οι όροι». Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη δική της πορεία ανεξάρτητα από τη Ρωσία.