Skip to main content

Σ. Αραβία: Εκτελέστηκε Αμερικανός υπήκοος που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του πατέρα του

Στη Σαουδική Αραβία έχουν εκτελεστεί φέτος 91 θανατοποινίτες, ανάμεσά τους 19 αλλοδαποί

Ένας Αμερικανός υπήκοος που είχε καταδικαστεί για τον βασανισμό και τη δολοφονία του Αιγύπτιου πατέρα του εκτελέστηκε την Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία. «Ο Μπισόι Σαρίφ Νάτζι Νασίφ, Αμερικανός υπήκοος, εκτελέστηκε στην περιφέρεια του Ριάντ», μεταδίδει το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων (SPA) επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του βασιλείου, όπου η επιβολή της θανατικής ποινής είναι πιο διαδεδομένη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Κατά την ίδια πηγή, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νασίφ για τον ξυλοδαρμό, τον βασανισμό και τον φόνο του Αιγύπτιου πατέρα του, το πτώμα του οποίου τεμάχισε στη συνέχεια, καθώς επίσης για χρήση ναρκωτικών και απόπειρα δολοφονίας. Η μέθοδος εκτέλεσης δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο στη Σαουδική Αραβία συνηθίζεται ο αποκεφαλισμός.

Ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ενήμερος για τις αναφορές σχετικά με την εκτέλεση του Αμερικανού υπηκόου, τονίζοντας πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε πως αξιωματούχος του αμερικανικού προξενείου είχε επισκεφθεί τον Νασίφ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωσαουδαραραβικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ESOHR), πάνω από 1.000 θανατοποινίτες έχουν εκτελεστεί στη Σαουδική Αραβία από την ανάρρηση του βασιλιά Σαλμάν στον θρόνο το 2015. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), στη Σαουδική Αραβία έχουν εκτελεστεί φέτος 91 θανατοποινίτες, ανάμεσά τους 19 αλλοδαποί – από χώρες όπως η Ιορδανία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη, οι Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές. Πέρυσι εκτελέστηκαν 147 άνθρωποι, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP