Skip to main content

Ερντογάν: Ο Πούτιν θα ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

«Η Τουρκία έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες - Μόλις επιστρέψω από την περιοδεία στον Κόλπο θα συνομιλήσω με τον κ. Πούτιν» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Την πεποίθηση ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του για τη Σαουδική Αραβία. Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε τον τερματισμό της συμφωνίας, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Ρωσία: Τέλος από σήμερα η συμφωνία για τα σιτηρά

Η Τουρκία έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, που εκπνέει σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη για την Τζέντα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε τρεις χώρες του Κόλπου.

«Σε διάφορες περιπτώσεις, εκφράσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στη συνέχιση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. Για το σκοπό αυτό, έχουμε εντείνει τις διπλωματικές μας προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέρη που συμμετείχαν στην επίτευξη της πρωτοβουλίας. Παρά τη δήλωση που έγινε σήμερα στη Μόσχα, πιστεύω ότι ο φίλος μου Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θέλει να συνεχιστεί αυτή η ανθρωπιστική γέφυρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Μόσχας να μην ανανεωθεί η συμφωνία. «Μόλις επιστρέψω από την περιοδεία στον Κόλπο θα συνομιλήσω με τον κ. Πούτιν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε οι συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να μην προκαλέσουν περισσότερη καταστροφή, δάκρυα και πόνο», σημείωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον ρωσο-ουκρανικό πολέμο. «Από την πρώτη μέρα λέμε ότι δεν υπάρχει νικητής του πολέμου και ηττημένος της ειρήνης. Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία κλείνει ένα χρόνο, είναι ένα έργο που αποδεικνύει ότι οι ανθρώπινες σκέψεις μπορεί να κυριαρχήσουν έναντι της δυναμικής των συγκρούσεων. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη μείνει στην ιστορία ως σημαντική διπλωματική επιτυχία. Χάρη στην πρωτοβουλία, περισσότεροι από 33 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων σιτηρών απεστάλησαν στις παγκόσμιες αγορές. Έτσι, πολλές χώρες με χαμηλά επίπεδα εισοδήματος εμποδίστηκαν να βυθιστούν σε επισιτιστική κρίση», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναχώρησε σήμερα για τριήμερη περιοδεία στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα.

Η Μόσχα ενημέρωσε επισήμως την Ουκρανία για την αναστολή της συμμετοχής της

Στο μεταξύ η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Ουκρανία, μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Μινσκ, ότι αναστέλλει την συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στη Λευκορωσία, ο Μπόρις Γκριζλόφ επισήμανε ότι ειδοποίηση εστάλη από την πρεσβεία μέσω διπλωματικών διαύλων στην Ουκρανία και ότι η τήρηση της συμφωνίας τερματίζεται από τις 18 Ιουλίου.

Κομισιόν: «Κυνική» απόφαση της Μόσχας

«Κυνική κίνηση» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να εργάζεται για την διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας για τις φτωχές χώρες.

Η απόφαση της Ρωσίας για την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά «θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια» προειδοποίησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά έχει ωφελήσει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Λυπάμαι για τη σημερινή ανακοίνωση της Ρωσίας. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο σε προμήθειες σιτηρών και λιπασμάτων. Υποστηρίζω τις προσπάθειες του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να επιδιώξει την επέκτασή της» έγραψε σε ανάρτησή του.

Έκκληση από το Βερολίνο

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε την έκκληση του Βερολίνου στη Ρωσία να καταστεί δυνατή μια παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

naftemporiki.gr