Skip to main content

Περιοδεία Ερντογάν σε τρεις χώρες του Κόλπου

REUTERS/Violeta Santos Moura

Sabah: Συμφωνίες για άμεσες επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τριήμερη περιοδεία στον Κόλπο πραγματοποιεί από σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, επισκεπτόμενος διαδοχικά τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών.

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου θα υπογραφούν συμφωνίες για άμεσες επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τομείς όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες, η ενέργεια, ο τουρισμός, η υγεία, τα τρόφιμα, η γεωργία, οι μεταφορές και η στέγαση», γράφει η Sabah.

O Τούρκος πρόεδρος, που συνοδεύεται από 200 Τούρκους επιχειρηματίες, θα συναντηθεί σήμερα στην Τζέντα με τον Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και θα παραστεί στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Κόλπο, ο Ερντογάν αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες για την χερσαία διασύνδεση των χωρών της περιοχής μέσω του Ιράκ, με την Τουρκία και στη συνέχεια με την Ευρώπη. Πρόκειται για τον λεγόμενο «Αναπτυξιακό Δρόμο» (Development Road Project», που θα καταλήγει στην τουρκική μεθοριακή πόλη Οβάκιοϊ.

Το έργο, προϋπολογισμού δαπάνης 17 δισ. δολαρίων, προβλέπει την κατασκευή οδικής και σιδηροδρομικής αρτηρίας μήκους 1.200 χιλιομέτρων, που θα συνδέει σε 10 ώρες την Τουρκία με το νεόκτιστο λιμάνι Γκρέιτ Φάου, στο νότιο Ιράκ.

Στόχος του έργου, που ξεκίνησε στο Ιράκ στα τέλη Μαΐου, είναι να παρακάμψει την Ερυθρά Θάλασσα και το Σουέζ για την εμπορική διασύνδεση του Κόλπου με την Ευρώπη.

naftemporiki.gr