Skip to main content

Ρωσία: Η ανταρσία του Πριγκόζιν και οι 24 ώρες απόλυτου χάους

 Ανταρσία Wagner- Ροστόφ -ον -ντον, Ρωσία, Πριγκόζιν
Μαχητές της Wagner αποσύρονται από το Ροστόφ-ον-ντον. REUTERS/Stringer

Τι συνέβη από το βράδυ της Παρασκευής και τι περιμένουμε στο εξής.

Για μια μακρά μέρα και νύχτα του Ιουνίου, ο διαβόητος ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, οργάνωσε μια προφανή εξέγερση, στέλνοντας μια τεθωρακισμένη νηοπομπή προς τη Μόσχα και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο ανθεκτική είναι η εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δυνάμεις του όδευαν προς τη Μόσχα, αλλά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, ο Πριγκόζιν είχε σταματήσει το όλο θέμα, δίνοντας εντολή στους άντρες του να επιστρέψουν στη βάση τους. Τα ξημερώματα της Κυριακής όλα έμοιαζαν πια ήρεμα, με τους άνδρες της Wagner να έχουν εγκαταλείψει το Ροστόφ, αλλά οι «ρωγμές» στο Κρεμλίνο ήταν ορατές.

Στο διάγγελμά του το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τον πρώην σύμμαχό του για προδοσία και για πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα.Ο Πριγκόζιν από την πλευρά του ήταν κατηγορηματικός ότι ήταν «μια πορεία για τη δικαιοσύνη», όχι πραξικόπημα. Ό,τι κι αν ήταν, τελείωσε πολύ γρήγορα.

«Σε 24 ώρες φτάσαμε σε απόσταση 200 χιλιομέτρων (124 μίλια) από τη Μόσχα. Σε αυτό το διάστημα δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα από το αίμα των μαχητών μας, ανακοίνωσε.

Η εξέγερση

Για μήνες έπαιξε ζωτικό ρόλο στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατολογώντας χιλιάδες μισθοφόρους στη Wagner – ειδικά από τις ρωσικές φυλακές.

Εδώ και καιρό βρισκόταν σε μια δημόσια διαμάχη με τους αρχηγούς του στρατού – κάτι που εξελίχθηκε σε ανοιχτή εξέγερση. Μαχητές της Wagner πέρασαν από την κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία στη μεγάλη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ ον Ντον και στη συνέχεια ανέβηκαν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο μέσω Βορονέζ, καθ’ οδόν προς τη Μόσχα.

Η μεσολάβηση Λουκασένκο και ο συμβιβασμός

Ήταν μια καθοριστική στιγμή στη 16μηνη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά καθώς η πομπή της Wagner κατευθυνόταν προς τα βόρεια, ήρθε η είδηση για μια συμφωνία, με μία μάλλον απροσδόκητη μεσολάβηση του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Λίγοι πιστεύουν ότι η ιστορία είναι τόσο απλή, αλλά αν το Κρεμλίνο έχει δίκιο, αυτό μπορεί να είναι το τέλος του ρόλου του Πριγκόζιν τον πόλεμο και στην ίδια τη Ρωσία.

Αυτή την ώρα ο Πριγκόζιν κατευθύνεται στη Λευκορωσία και δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, αναφέρει το Κρεμλίνο. Στους μαχητές του θα δοθεί επίσης αμνηστία.

Ήταν εντελώς αναίμακτη η ανταρσία; Αυτό είναι ασαφές καθώς τουλάχιστον ένα στρατιωτικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε.

Αυτό που επίσης δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη με βεβαιότητα είναι σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις αυτές έχουν αποδυναμώσει την εξουσία του Πούτιν.

Ρωσία: Πώς έγινε τόσο ισχυρός ο Πριγκόζιν – Μπορεί να πυροδοτήσει εμφύλιο;

Βάγκνερ εναντίον στρατιωτικών αρχηγών της Ρωσίας

Ο Πριγκόζιν κραύγαζε επί μήνες κατά του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ για την αποτυχία τους να προμηθεύσουν τους μισθοφόρους του με επαρκή εφόδια και πυρομαχικά.

Όταν ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε την προθεσμία τους να φέρουν όλες τις μισθοφορικές ομάδες που πολεμούν στην Ουκρανία να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας, αρνήθηκε, θεωρώντας ότι αποτελεί πρόκληση για την επιρροή του.

Σε μια μακροσκελή παρωδία στις 23 Ιουνίου είπε στους Ρώσους ότι όλη η δικαιολογία για τον πόλεμό τους ήταν ένα ψέμα και απλώς μια δικαιολογία για μια «μικρή ομάδα ακάθαρτων» να προωθήσουν τον εαυτό τους και να εξαπατήσουν τους πολίτες και τον πρόεδρο.

Στη συνέχεια ήρθε μια εξαιρετική κλιμάκωση στη διαμάχη τους.

Wagner: Τα 6 πρόσωπα – κλειδιά στην ομάδα των μισθοφόρων που τα έβαλε με τον Πούτιν

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον στρατό ότι οργάνωσε μια θανατηφόρα επίθεση κατά των ανδρών του στην Ουκρανία. Ο στρατός αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε πλήγμα και το βίντεο που παρήγαγε ως αποδεικτικό στοιχείο δεν αποκάλυψε τίποτα.

Αργά την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι η «πορεία για δικαιοσύνη» βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Είμαστε 25.000 και θα μάθουμε γιατί επικρατεί τέτοιο χάος στη χώρα», αναφώνησε ο Πριγκόζιν. «Όποιος θέλει, ας έρθει μαζί μας».

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, αναπληρωτής διοικητής των δυνάμεων στην Ουκρανία, του έκανε έκκληση να υποχωρήσει και να υποταχθεί στην εξουσία του προέδρου Πούτιν.

Μετακινώντας τις δυνάμεις του πέρα από τα σύνορα στο Ροστόφ-ον-Ντον κατά τη διάρκεια της νύχτας, διεκδίκησε τον έλεγχο του στρατηγείου από όπου διεξάγεται ο πόλεμος και βίντεο έδειχναν τους άνδρες του στο κέντρο της πόλης να μην συναντούν προφανώς καμία αντίσταση.

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου δήλωσε: «Είμαστε μέσα στο [στρατιωτικό] αρχηγείο». Η πόλη, είπε αργότερα, είχε καταληφθεί «χωρίς πυροβολισμό».

Στη συνέχεια, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB άνοιξε ποινική υπόθεση. Ολόκληρη η περιοχή της Μόσχας τέθηκε σε συναγερμό υπό αυστηρό «καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», όπως και το Voronezh στα μισά του αυτοκινητόδρομου Μ4 από το Ροστόφ.

Μέχρι τότε, ποτέ δεν είχε στοχεύσει απευθείας τον θυμό του στον κ. Πούτιν.

Αλλά οι σαρκαστικές αναφορές του στον «ευτυχισμένο παππού» θεωρήθηκαν ευρέως ως έμμεση κριτική. Τον περασμένο μήνα ρώτησε πώς θα μπορούσε να κερδίσει η Ρωσία.