Skip to main content

Wagner: Φεύγει από το Ροστόφ- Ο Πριγκόζιν στη Λευκορωσία

REUTERS/Stringer

Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και να αναχωρούν από το αρχηγείο.

Μετά την ανακοίνωση ότι τα στρατεύματα της Wagner δεν προχωρούν προς την Μόσχα, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι οι μισθοφόροι άρχισαν να εγκαταλείπουν και το Ροστόφ. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι στρατιώτες της Wagner είχαν καταλάβει το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη αυτή.


Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και να αναχωρούν από το αρχηγείο, ενώ τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Πριγκόζιν: Γυρίζει πίσω η Wagner- Πρωτοβουλία Λουκασένκο

H ρωσική υπηρεσία του BBC καταγράφει τη στιγμή της αποχώρησης των μισθοφόρων, και μεταδίδει ότι στο στάδιο Rostov Arena (που χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018) υπάρχει ένα τεράστιο χρονόμετρο. Δίπλα σε αυτό ξεχωρίζει η κατά τα φαινόμενα λίαν προσφάτως τοποθετημένη επιγραφή: «Είμαστε όλοι ένας λαός και πολεμάμε έναν εξωτερικό εχθρό. Πιστεύουμε στον ρωσικό λαό και στον πρόεδρό μας«»! (υπονοώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν).

Το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd (το οποίο αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως «ξένος πράκτορας») καταγράφει και αυτό την αποχώρηση των μισθοφόρων από το Ροστόφ δημοσιεύοντας ένα σύντομο βίντεο με τίτλο: «Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ τα μαζεύουν και φεύγουν, ο κόσμος τους χειροκροτεί και φωνάζει «Η Βάγκνερ είναι δύναμη»!

Σημειώνεται ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το βράδυ για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Στη Λευκορωσία ο Πριγκόζιν

Οι ποινικές διώξεις κατά του επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, θα αποσυρθούν και θα σταλεί στη γειτονική Λευκορωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

«Θα με ρωτήσετε τι θα συμβεί στον Prigozhin προσωπικά;» δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους το Σάββατο. «Η ποινική υπόθεση εναντίον του θα αποσυρθεί. Ο ίδιος θα πάει στη Λευκορωσία».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, CNN