Skip to main content

Πριγκόζιν: Γυρίζει πίσω η Wagner- Πρωτοβουλία Λουκασένκο

REUTERS/Stringer

«Τώρα ήρθε εκείνη η στιγμή, που μπορεί να χυθεί αίμα».

Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, να σταματήσει την προέλαση των μαχητών της ομάδας του σε ολόκληρη τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA.

«Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τις κινήσεις των ενόπλων ανδρών της εταιρίας Βάγκνερ και μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων», μετέδωσε το κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, Poul Pervogo.

Η διαμεσολάβηση έγινε σε συνεννόηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και διήρκεσε όλη την ημέρα. Ο πρόεδρος Λουκασένκο ενεργώντας με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πούτιν, μίλησε στον αρχηγό της Βάγκνερ, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Αυτό που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι είναι απολύτως (…) αποδεκτό για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές του Βάγκνερ», πρόσθεσε το Telegram.

Σε δήλωσή του ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αναφέρει ότι οι μαχητές της Wagner γυρίζουν πίσω προς την αντίθετη κατεύθυνση, προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία». Αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι αν οι μισθοφόροι της Wagner θα επιστρέψουν στο Ροστόφ ή στα μέτωπα της Ουκρανίας.

«Τώρα ήρθε εκείνη η στιγμή, που μπορεί να χυθεί αίμα. Γι’ αυτό τον λόγο, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για αυτό, ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από την μία πλευρά, αναστρέφουμε τις φάλαγγές μας και φεύγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση στα στρατόπεδα του πεδίου σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Συνομιλία Λουκασένκο- Πούτιν

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το βράδυ για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.