Skip to main content

ΗΠΑ: Προς αποστολή φυσιγγίων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία

REUTERS/Stringer

Τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου αποτελούν μέρος του στρατιωτικού οπλοστασίου σε πολλές χώρες

Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παράσχει στην Ουκρανία φυσίγγια απεμπλουτισμένου ουρανίου, έπειτα από εβδομάδες εσωτερικών συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο εξοπλισμού των αρμάτων μάχης Abrams που παραχωρούν οι ΗΠΑ στο Κίεβο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Πρόκειται για πυρομαχικά που έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τη θωράκιση και τα οποία έχουν εγείρει ανησυχίες, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία και το περιβάλλον.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται για να δώσει περισσότερη ισχύ στις οβίδες και τις βόμβες. Στο παρελθόν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει τα πυρομαχικά ουρανίου δεν είναι ραδιενεργά και «ούτε καν κοντά στο να θεωρηθούν πυρηνικό όπλο», με τη χρήση τους να μην απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου αποτελούν μέρος του στρατιωτικού οπλοστασίου σε πολλές χώρες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) ταξινομεί το απεμπλουτισμένο ουράνιο ως τοξικό και ραδιενεργό βαρύ μέταλλο. Κατά την πρόσκρουση στον στόχο τους, τα βλήματα απελευθερώνουν οξείδιο και σωματίδια ουρανίου. Σύμφωνα με την Καναδική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, ο κύριος κίνδυνος για την υγεία δεν είναι η ραδιενέργεια αλλά η χημική τοξικότητα του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αντίστοιχα, η πρόσληψη ή η εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο πιστεύεται επίσης ότι είναι μια πιθανή αιτία προβλημάτων υγείας μεταξύ των βετεράνων του Πολέμου του Κόλπου και ένας πιθανός λόγος για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου και γενετικών ανωμαλιών στην ιρακινή πόλη Φαλούτζα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου