Skip to main content

Τι είναι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου αποτελούν μέρος του στρατιωτικού οπλοστασίου σε πολλές χώρες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία

Όχι απαγορευμένα, αλλά επικίνδυνα: Αφού η Μεγάλη Βρετανία θέλει να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε επίσης να προμηθεύσει τις ένοπλες δυνάμεις του με τα ίδια οπλικά συστήματα, εάν το Κίεβο τα παραλάβει από τους δυτικούς συμμάχους.

Η Μόσχα καταδίκασε μάλιστα την ανακοίνωση της Βρετανίας ότι θα διαθέσει πυρομαχικά ουρανίου στην Ουκρανία ως «σοβαρή» κλιμάκωση του πολέμου.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα προϊόν που προκύπτει από τον εμπλουτισμό ουρανίου για χρήση σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Είναι περίπου 60% λιγότερο ραδιενεργό από το ουράνιο στη φυσική του κατάσταση. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται για να δώσει περισσότερη ισχύ στις οβίδες και τις βόμβες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, τα πυρομαχικά ουρανίου δεν είναι ραδιενεργά και «ούτε καν κοντά στο να θεωρηθούν πυρηνικό όπλο». Η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Το πρόβλημα δεν είναι η ραδιενέργεια

Τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου αποτελούν μέρος του στρατιωτικού οπλοστασίου σε πολλές χώρες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Χρησιμοποιήθηκαν στον Δεύτερο και τον Τρίτο Πόλεμο του Κόλπου και στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1990. Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε απεμπλουτισμένο ουράνιο δύο φορές το 2015 στη μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (IS) στη Συρία.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) ταξινομεί το απεμπλουτισμένο ουράνιο ως τοξικό και ραδιενεργό βαρύ μέταλλο. Κατά την πρόσκρουση στον στόχο τους, τα βλήματα απελευθερώνουν οξείδιο και σωματίδια ουρανίου. Σύμφωνα με την Καναδική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, ο κύριος κίνδυνος για την υγεία δεν είναι η ραδιενέργεια αλλά η χημική τοξικότητα του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αντίστοιχα, η πρόσληψη ή η εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο πιστεύεται επίσης ότι είναι μια πιθανή αιτία προβλημάτων υγείας μεταξύ των βετεράνων του Πολέμου του Κόλπου και ένας πιθανός λόγος για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου και γενετικών ανωμαλιών στην ιρακινή πόλη Φαλούτζα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι επιβλαβές. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα παραμένουν αμφιλεγόμενα. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για Υποθέσεις Αφοπλισμού (UNODA),οι  μελέτες στις οποίες συμμετείχε και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), δεν έδειξαν σημαντικούς κινδύνους για το κοινό και το περιβάλλον από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου έχουν βρεθεί θραύσματα, ή ακόμη και πλήρη, πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, «υπάρχει δυνητικός κίνδυνος έκθεσης σε ακτινοβολία για άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους».

naftemporiki.gr