Skip to main content

Σουδάν: «Persona non grata» o ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ 

REUTERS/Stringer

Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν και de facto ηγέτης της χώρας είχε απαιτήσει πρόσφατα να απομακρυνθεί από τη θέση ο Φόλκερ Πέρτες

Ανεπιθύμητο πρόσωπο ανακηρύχθηκε από το στρατιωτικό καθεστώς του Σουδάν ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, Φόλκερ Πέρτες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Σουδάν ειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πως ανακήρυξε τον κ. Φόλκερ Πέρτες (…) persona non grata από σήμερα», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η διπλωματία της στρατιωτικής χούντας.

Όπως είχε γνωστοποιήσει ο ΟΗΕ μέσω Twitter, ο Γερμανός διπλωμάτης Φόλκερ Πέρτες βρισκόταν χθες στην Αντίς Αμπέμπα για σειρά διπλωματικών επαφών.

Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν και de facto ηγέτης της χώρας, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, απαίτησε πρόσφατα να απομακρυνθεί από τη θέση ο κ. Πέρτες, υποστηρίζοντας πως αυτός ευθυνόταν για το ξέσπασμα του πολέμου τη 15η Απριλίου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Σε επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο στρατηγός Μπουρχάν κατηγόρησε ιδίως τον κ. Πέρτες πως «απέκρυψε» στις εκθέσεις του την εκρηκτική κατάσταση στο Χαρτούμ, υποστηρίζοντας πως χωρίς τα «ψέματά του», ο στρατηγός Ντάγκλο «δεν θα είχε εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις». Μετά την οποία ο κ. Γκουτέρες επαναβεβαίωσε πως περιβάλλει με την «απόλυτη εμπιστοσύνη του» τον ειδικό επιτετραμμένο του.

Ωστόσο, στις αρχές του Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν παρέτεινε παρά για έξι μήνες την εντολή της ολοκληρωμένης αποστολής του ΟΗΕ για την βοήθεια και τη μετάβαση στο Σουδάν (MINUATS στα γαλλικά, UNITAMS στα αγγλικά), επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Πέρτες.

Η εντολή της αποστολής, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2020 για να υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση στο Σουδάν μετά την πτώση του καθεστώτος του Όμαρ ελ Μπασίρ έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις, ανανεωνόταν έκτοτε κάθε φορά για έναν χρόνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP