Skip to main content

Αλβανία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Φρέντι Μπελέρη – Ράμα: «Δείγμα αποφασιστικότητας» η σύλληψη

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Αλβανία: Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στην προστασία της ελληνικής μειονότητας 

«Τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη» χαρακτήρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα τη σύλληψη του ομογενούς υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε πως η σύλληψη αποτελεί δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απηύθυνε δε κάλεσμα να μείνει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Αλβανία: Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στην προστασία της ελληνικής μειονότητας

Η είδηση της σύλληψης προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Ελλάδα και την ομογένεια. Από τη Μυτιλήνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του ομογενούς υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, διαμηνύοντας προς τα Τίρανα πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Με ανάρτησή του παράλληλα ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως ενημέρωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το ζήτημα.

Ν. Δένδιας: Σκάνδαλο η σύλληψη αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία

«Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη. Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Ενημέρωσα γι’ αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Μπαράζ διπλωματικών ενεργειών από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η είδηση έχει σημάνει συναγερμό. Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο με το ΚΕΑΔ, που κρατείται εκεί. Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβης είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, κατόπιν σχετικής οδηγίας του κ. Δένδια.

Επιπλέον, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, στη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Σύλληψη υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας: Μπαράζ διπλωματικών ενεργειών από το ΥΠΕΞ

Το χρονικό της σύλληψης

Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος συνελήφθη τα μεσάνυχτα έξω από την οικογενειακή του επιχείρηση την ώρα που συνομιλούσε με συνεργάτες του.

Πηγή φωτ. himara.gr

Παρά τις διαρροές νωρίς το πρωί από αλβανικής πλευράς ότι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, – πληροφορίες που μεταδόθηκαν και από το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο Φρέντι Μπελέρης εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας, όπου είχε μεταφερθεί. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της ελληνικής μειονότητας ενέτασσαν τη συγκεκριμένη διαρροή στην προσπάθεια των αρχών να κατευνάσουν την οργή των ομογενών στη Χειμάρρα.

Αυτός θεωρείται από τους μειονοτικούς ότι ήταν και ο λόγος που ο Μπελέρης δεν οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας, αλλά σε αυτό της Αυλώνας που απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Πώς βρέθηκε στο «στόχαστρο» ο Φρέντι Μπελέρης

Την ίδια στιγμή στη Χειμάρρα επικρατεί αγανάκτηση με στελέχη της ομογένειας να ομιλούν περί σκόπιμης ενεργείας, με στόχο την τρομοκράτηση των μελών της ελληνικής μειονότητας ώστε να μην προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή. Οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, καταδίκασαν τη σύλληψη κάνοντας λόγο για πρωτοφανή επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας.

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.