Skip to main content

Με ένα «μυστικό όπλο», η Ουκρανία ξεκίνησε αντεπίθεση στο Μπαχμούτ

REUTERS/Sofiia Gatilova

Η βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε ένα είδος «μυστικού όπλου» υπό κατασκευή στην Ιταλία , το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό για την αντεπίθεση που προετοιμάζει το Κίεβο

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί έως και δύο χιλιόμετρα σε πολλά τμήματα του μετώπου, κοντά στο Μπαχμούτ. Σύμφωνα με το Κίεβο, μια ολόκληρη ρωσική ταξιαρχία καταστράφηκε, γεγονός που κατέστησε δυνατή την «προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων σε πλάτος τριών χιλιομέτρων».

Ο διοικητής του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν εξαπολύσει «αποτελεσματικές αντεπιθέσεις εκεί». Σύμφωνα με τον  στρατηγό Σίρσκι, οι μονάδες της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Βάγκνερ αντικαταστάθηκαν από τακτικά στρατεύματα του ρωσικού στρατού σε αρκετούς τομείς του μετώπου. «Η μάχη για το Μπαχμούτ συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Η Μόσχα διέψευσε πάντως αυτές τις αναφορές. «Οι μεμονωμένες δηλώσεις στο Telegram σχετικά με μια «ανακατάληψη» από τους Ουκρανούς εδαφών, σε πολλά σημεία της πρώτης γραμμής, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Αρκετοί φιλορώσοι μπλόγκερς  που παρακολουθούν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, είχαν εκφράσει ανησυχία για τις κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων και τις θέσεις που εγκαταλείφθηκαν από Ρώσους στρατιώτες, ιδιαίτερα κοντά στο Μπαχμούτ. Ο πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, Γεβγκένι Ποντούμπνι μετέδωσε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη», εκφράζοντας φόβους για πιθανή περικύκλωση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ παραμένουν προς το παρόν στο Μπαχμούτ, καθώς έχουν ενισχυθεί με πυρομαχικά από τη Μόσχα, αλλά οι Ουκρανοί φαίνεται να τους έχουν απωθήσει ,σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πάντως  ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι την αναμενόμενη αντεπίθεση της χώρας του κατά των ρωσικών στρατευμάτων. «Με αυτά που έχουμε, μπορούμε να συνεχίσουμε και να έχουμε επιτυχίες. Αλλά θα χάσουμε πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. «Οπότε πρέπει να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο», πρόσθεσε.

Αμερικανικά άρματα Bradley

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Twitter και το Telegram , δείχνουν πάντως στο πεδίο της μάχης κοντά στο Μπαχμούτ και αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bradley. «Η χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού είναι σαφής ένδειξη για την αντεπίθεση των Ουκρανών», λένε δυτικές στρατιωτικές πηγές. «Η αντεπίθεση έχει ξεκινήσει τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές και αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι χρειάζονται ειδικά εκπαιδευμένοι στρατιώτες για τη λειτουργία του θωρακισμένου αυτού οχήματος», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Πρόκειται για μονάδες που εκπαιδεύτηκαν επίσης στο βρετανικό άρμα Challenger και στο γερμανικό Leopard και διατέθηκαν ειδικά για την επίθεση».

«Μυστικό όπλο Skynez»

Η βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε μάλιστα και ένα είδος «μυστικού όπλου» υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή στην Ιταλία , το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό για την αντεπίθεση που προετοιμάζει το Κίεβο εδώ και αρκετό καιρό. Πρόκειται για το Skynez,  που έχει σχεδιαστεί στην Ελβετία και  χρηματοδοτείται από τη  Γερμανία.

Πρόκειται για  ένα σύστημα πανίσχυρων πυροβόλων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να αναχαιτίσει επιτυχώς τόσο τα ρωσικά drones όσο και τα αεροσκάφη, αποδυναμώνοντας έτσι την υπεροχή της Μόσχας στον αέρα, η οποία μέχρι στιγμής ήταν καθοριστική σε αυτόν τον πόλεμο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η γερμανική Rheinmetall που μετέχει στην κατασκευή του  Skynez,  δύο από αυτά τα συστήματα θα είναι διαθέσιμα στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους. Στο Κίεβο επιμένουν πάντως ότι  αυτό το όπλο έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία.

Στρατιωτικές πηγές εκφράζουν όμως φόβους ότι όσο πιο αποτελεσματική είναι η ουκρανική αντεπίθεση, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου δεδομένου ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να μην χάσει, θα μπορούσε να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει όλα τα τακτικά πυρηνικά όπλα που έχει στη διάθεσή του.

Παρά τους φόβους για ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο ως αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης, η Δύση είναι πεπεισμένη ότι θα κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τα  στρατεύματα του Κιέβου.

Διαβάστε ακόμη

Πριγκόζιν: Η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει ξεκινήσει