Skip to main content

Ουκρανία: Πού σημειώνονται επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις- Το αδύναμο σημείο τους

REUTERS/Sofiia Gatilova

Η Ρωσία θα χρειαστεί να δεσμεύσει σημαντικές εφεδρείες σε οποιονδήποτε διακριτό άξονα προκειμένου να διεξάγει αποτελεσματικές επιθετικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Όλα τα ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα έχουν ήδη εμπλακεί σε επιχειρήσεις επίθεσης ή άμυνας  στην Ουκρανία, επομένως για να ξεκινήσει η Μόσχα μια νέα επίθεση θα χρειαστεί να αναπτύξει σημαντικές εφεδρείες. Αυτό εκτιμά το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), σημειώνοντας στην τελευταία του έκθεση για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι εξαντλημένα και αποδιοργανωμένα.

Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται οι ρωσικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ουκρανία υποδηλώνει έντονα ότι «τα περισσότερα από οι διαθέσιμες μονάδες ελιγμών όλων των στρατιωτικών περιοχών, καθώς και οι μεγάλες αερομεταφερόμενες δυνάμεις που παραμένουν στη μάχη, έχουν ήδη δεσμευτεί είτε σε ενεργές επιθετικές επιχειρήσεις είτε σε αμυντικές προσπάθειες στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θα χρειαστεί να δεσμεύσει σημαντικές εφεδρείες σε οποιονδήποτε διακριτό άξονα προκειμένου να διεξάγει αποτελεσματικές επιθετικές επιχειρήσεις και η γενικά εξαντλημένη κατάσταση των στρατευμάτων και το φαινομενικά αποδιοργανωμένο και κατακερματισμένο σχέδιο ανάπτυξης σε ορισμένες περιοχές πιθανότατα θα θέσει σημαντικά εμπόδια στις προοπτικές της Ρωσίας να υπερασπιστεί κρίσιμους τομείς την πρώτη γραμμή», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

Όσον αφορά την ετοιμότητα της ουκρανικής πλευράς, στην έκθεσή τους, που περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση ισχύος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αξιολογώντας παράλληλα τις επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες των ρωσικών ομάδων κατά μήκος της γραμμής επαφής, υιοθετείται η υπόθεση ότι το Κίεβο θα είναι σε θέση να διεξάγει μια συντονισμένη επίθεση πολλαπλών ταξιαρχιών με την πλήρη χρήση εννέα ταξιαρχιών.

Σημειώνεται όμως πως εάν οι υποθέσεις του ISW αποδειχθούν εσφαλμένες, τότε ορισμένες από τις εκτιμήσεις και τις παρατηρήσεις του θα είναι επίσης εσφαλμένες, και άρα οι προοπτικές των Ρώσων να διατηρήσουν τις θέσεις τους θα είναι καλύτερες από ό,τι παρουσιάζεται στην έκθεση.

Πού είναι δεσμευμένες οι ρωσικές δυνάμεις

Αναλυτικότερα, όπως προαναφέρθηκε, τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία φέρονται να επιχειρούν σε αποκεντρωμένους και σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένους σχηματισμούς και η τρέχουσα δομή ανάπτυξης υποδηλώνει ότι οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μονάδες έχουν ήδη εμπλακεί σε επιθετικές ή αμυντικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν ενεργές επιθέσεις σε τουλάχιστον πέντε από αυτά τα μέτωπα (Κουπιάνσκ, Λουγκάνσκ, Μπαχμούτ, Αβντιβκά-Ντονέτσκ και δυτικό Ντονέτσκ /ανατολική Ζαπορίζια) και κυρίως αμυντικές επιχειρήσεις στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας της Ζαπορίζια και στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις που συμμετέχουν επί του παρόντος σε επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι τόσο τακτικές όσο και ακανόνιστες, και είναι πιθανό ότι οι περισσότερες ρωσικές μονάδες σε όλη την Ουκρανία είναι πολύ κάτω από την πλήρη ισχύ τους λόγω των απωλειών που υπέστησαν σε προηγούμενες φάσεις του πολέμου, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.