Skip to main content

Τουρκία: Ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κόμματος της Ακσενέρ

REUTERS/Susana Vera/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Τον Ερντογάν κατηγορεί ευθέως η ίδια.

Η επικεφαλής του κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης “Καλό Κόμμα” Μεράλ Ακσενέρ κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στα επαρχιακά γραφεία του κόμματός της στην Κωνσταντινούπολη.

“Ενάμισης μήνας έμεινε για τις εκλογές και το κτίριο του κόμματός μας έχει γεμίσει με σφαίρες από τον πρώτο έως τον τρίτο όροφο μετά την τρίτη απειλή του Ρετζέπ”, δήλωσε η Ακσενέρ σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίθεση.

Η Ακσενέρ υπενθύμισε ότι στο σπίτι της επιχειρήθηκε να γίνει έφοδος και ότι αντιμετώπισε απόπειρα λιντσαρίσματος αφού ο Ερντογάν την είχε απειλήσει στο παρελθόν.

“κυρία Μεράλ. Προσέξτε μας. Το όνομά μου είναι Ταγίπ, το επώνυμό μου είναι Ερντογάν. Προσέξτε τον Ερντογάν. Επίσης, δώστε προσοχή στο όνομα Ταγίπ. Μιλήστε ανάλογα όταν μιλάτε. Προσέξτε, μην με ενοχλείτε με τον εαυτό σας”, δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 29 Μαρτίου.

“Τώρα [μετά την τρίτη απειλή] το κτίριο του κόμματός μας δέχθηκε επίθεση”, συνέχισε ο Ακσενέρ.

Η Ακσενέρ δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές και το κόμμα της δέχθηκε επίθεση και λόγω του φύλου της.

“Όλα τα είδη προσβολών και βρωμιάς που δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε έναν άνδρα πολιτικό έγιναν σε μένα. Έγιναν επειδή είμαι γυναίκα. Αν αυτό γίνεται σε μένα ως γυναίκα πολιτικό, τι δεν μπορεί να γίνει σε εσάς, τις γυναίκες και τα κορίτσια;”. δήλωσε η Άκσενερ. “Αν δεν το θέλετε αυτό, ψηφίστε το Καλό Κόμμα και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στον κοινό υποψήφιο πρόεδρο της αντιπολίτευσης.

Η Ακσενέρ, γνωστή και ως “Σιδηρά Κυρία”, είναι μία από τις λίγες υψηλόβαθμες γυναίκες πολιτικούς στην τουρκική πολιτική. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας τη δεκαετία του 1990 σε ταραγμένους καιρούς. Αφού διαφώνησε με τον σύμμαχο του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, MHP, ίδρυσε μαζί με αρκετούς άλλους ανώτερους πολιτικούς το Καλό Κόμμα.

Το Καλό Κόμμα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας και συμμαχεί με το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στο πλαίσιο της Συμμαχίας του Έθνους, αμφισβητώντας την διακυβέρνηση 21 ετών του προέδρου Ερντογάν στις επερχόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Μετά την επίθεση της Παρασκευής, η αστυνομία έχει ασφαλίσει τα κεντρικά γραφεία του Καλού Κόμματος και τη γύρω περιοχή. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον άγνωστο ένοπλο δράστη.

naftemporiki.gr