Skip to main content

Ελβετία: Καταδικάστηκαν τέσσερις τραπεζίτες γιατί βοήθησαν τσελίστα από το στενό περιβάλλον του Πούτιν

REUTERS/Ivan Sekretarev

Η υπόθεση δείχνει πώς χρησιμοποιήθηκαν πρόσωπα ως «αχυράνθρωποι», έναν τρόπο για να αποκρυφτεί ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων.

Τέσσερις τραπεζίτες κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελείς ελέγχους χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Είχαν βοηθήσει τον έμπιστο συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταφέρει εκατομμύρια φράγκα σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2014 έως το 2016.

Πρόκειται για τον Σεργκέι Ρολντούγκιν, τσελίστα ορχήστρας που έχει χαρακτηριστεί από την ελβετική κυβέρνηση το «πορτοφόλι του Πούτιν». Είναι επίσης νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν.

Η υπόθεση αφορά ποσά ύψους περίπου 30 εκατ. ελβετικών φράγκων (31,84 εκατ. δολάρια). Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο μουσικός, που εμφανίζεται στον κατάλογο με τους Ρώσους στους οποίους η Ελβετία έχει επιβάλει κυρώσεις, δεν έχει καμία καταγεγραμμένη δραστηριότητα ως επιχειρηματίας.

Η ταυτότητα των καταδικασθέντων δεν αποκαλύπτεται με βάση τους ελβετικούς περιορισμούς περί ανακοίνωσης ονομάτων κατηγορουμένων. Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, ανάμεσά τους είναι ο πρώην επικεφαλής της ελβετικής μονάδας της Gazprombank. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, κατηγορούμενοι βρέθηκαν ο επικεφαλής της Gazprombank Schweiz, δύο ανώτερα στελέχη της τράπεζας και ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων.

Και οι τέσσερις άνδρες (τρεις Ρώσοι και ένας Ελβετός) καταδικάστηκαν σε ποινές σε δύο χρόνια με αναστολή. Επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο. Στον πρώην προϊστάμενο της Gazprombank ορίστηκε στα 540.000 ελβετικά φράγκα (590.000 δολάρια) ενώ στους υπόλοιπους τρεις μικρότερα ποσά.

Το κατηγορητήριο

Στην Ελβετία, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απορρίπτουν ή να τερματίζουν επιχειρηματικές σχέσεις εάν υπάρχουν αμφιβολίες για την ταυτότητα του συμβαλλόμενου.

Τα τέσσερα στελέχη βοήθησαν τον Ρολντούγκιν να διαχειρίζεται δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Gazprombank στη Ζυρίχη, μέσω των οποίων πέρασαν εκατομμύρια φράγκα, χωρίς τη διενέργεια επαρκών ελέγχων, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο Ρολντούγκιν είναι «στενός φίλος» του Ρώσου προέδρου και νονός της κόρης του Πούτιν και οι τραπεζίτες θα έπρεπε να είχαν εξετάσει εξονυχιστικά εάν ήταν ο πραγματικός δικαιούχος των λογαριασμών της Gazprombank που ανήκαν σε εταιρείες-κέλυφος στον Παναμά και την Κύπρο, υποστήριξαν οι εισαγγελείς. Η υπόθεση δείχνει πώς πρόσωπα όπως ο Ρολντούγκιν χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι», έναν τρόπο για να αποκρυφτεί ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι οι άνδρες δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να εντοπίσουν την ταυτότητα του πραγματικού κατόχου των κεφαλαίων και ότι είναι απίθανο ο Ρολντούγκιν να είναι ο πραγματικός κάτοχος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters