Skip to main content

Βασανιστήρια, αναγκαστικές εκτρώσεις, κατσαρίδες για φαΐ: Η ζωή στις φυλακές της Βόρειας Κορέας

Συνεντεύξεις με εκατοντάδες επιζώντες, μάρτυρες και δράστες κακοποίησης που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σκιαγραφούν εικόνες φρίκης.

Φυλάκιση χωρίς δίκη, βιασμός, αναγκαστικές αμβλώσεις, βασανιστήρια, η άθλια ποιότητα και ελάχιστη ποσότητα του φαγητού που αναγκάζουν τους κρατουμένους να στρέφονται ακόμη και σε κατσαρίδες και άλλα έντομα. Ακόμη και ξαφνικές εκτελέσεις. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις καταχρήσεις που είναι συνηθισμένες στις φυλακές της Βόρειας Κορέας και σε άλλες εγκαταστάσεις κράτησης, σύμφωνα με πρώην κρατούμενους των οποίων η μαρτυρία αποτελεί τη βάση μιας νέας έκθεσης που δημοσίευσε παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρουσιάζει το CNN.

Χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις με εκατοντάδες επιζώντες, μάρτυρες και δράστες κακοποίησης που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, μαζί με επίσημα έγγραφα, δορυφορικές εικόνες και ψηφιακή μοντελοποίηση ποινικών των εγκαταστάσεων, η έκθεση μία δίνει ανατριχιαστική εικόνα της ζωής μέσα στο ποινικό σύστημα μίας χώρας που έχει αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο σκοπός της έκθεσής μας είναι να αποκαλύψουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν στα ποινικά συστήματα της Βόρειας Κορέας. Διαπιστώνει ότι ακόμη και 10 χρόνια μετά την ίδρυση της Διεθνούς Επιτροπής, εξακολουθούν να υπάρχουν συστηματικές και ευρέως διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων », δήλωσε ο Kim Jiwon, ερευνητής που ειδικεύεται σε θέματα Κορέας.

Παράλληλα με την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων μερικών από τους χώρους κράτησης, η ομάδα έχει τεκμηριώσει αυτό που πιστεύει ότι είναι πάνω από 1.000 περιπτώσεις βασανιστηρίων και σκληρής, απάνθρωπης ή εξοντωτικής «θεραπείας», εκατοντάδες περιπτώσεις βιασμού και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας και περισσότερων από 100 περιπτώσεων άρνησης του δικαιώματος στη ζωή.

«Συγκρίσιμο με τα γκουλάγκ της Σοβιετικής Ένωσης το ποινικό σύστημα της Βόρειας Κορέας δεν υπάρχει για να σωφρονίσει άτομα που καταδικάστηκαν από δικαστήρια σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις. Ούτε είναι ο σκοπός του να αποτρέψει την υποτροπή ή να αυξήσει τη δημόσια ασφάλεια» αναφέρει η έκθεση. «Θέλει να απομονώσει πρόσωπα από την κοινωνία των οποίων η συμπεριφορά έρχεται σε σύγκρουση με την τήρηση της μοναδικής εξουσίας του ανώτατου ηγέτη, Κιμ Γιονγ Ουν».

Η έκθεση αναφέρει ότι έχει εντοπίσει εκατοντάδες ενεργούς συμμετέχοντες που ισχυρίζονται ότι έχουν συμμετάσχει στη βία και ζητούν έρευνες και διώξεις για τις καταχρήσεις. Η Korea Future χρησιμοποίησε μαρτυρίες και δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσει 206 εγκαταστάσεις κράτησης, σε κάθε επαρχία της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι οι καταχρήσεις πραγματοποιούνται προσωπικά από αξιωματούχους ακόμη και του υψηλότερου δυνατού επιπέδου, όπως οι στρατηγοί.

Από τα 60 στα 37 κιλά

Μεταξύ των περιπτώσεων που υπογραμμίζει είναι εκείνες των τριών ατόμων που φυλακίστηκαν αφού προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα – κάτι που βεβαίως συνιστά ποινικό έγκλημα στη χώρα. Μεταξύ αυτών μία γυναίκα, που αναγκάστηκε να κάνει άμβλωση όταν ήταν επτά ή οκτώ μηνών έγκυος. Ένας άλλος είπε ότι του έδιναν να τρώει μόλις 80 γραμμάρια καλαμποκιού την ημέρα-  μια δίαιτα λιμοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει το βάρος του από τα 60 στα 37 κιλά σε έναν μήνα. Έφτασε κοντά στον θάνατο και τελικά άρχισε να συμπληρώνει τη διατροφή του με κατσαρίδες και τρωκτικά. Το τρίτο άτομο περνούσε από βασανιστήρια έως και 17 ώρες την ημέρα για επί ημέρες. Άλλοι επιζώντες, οι οποίοι μίλησαν στο CNN, επιβεβαίωσαν τα περί βιασμών, βασανιστηρίων και λιμοκτονιών.

Η Future Korea ελπίζει ότι άλλες χώρες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν υποθέσεις εγχώριων δικαστηρίων εναντίον εκπροσώπων της Βόρειας Κορέας και ότι ορισμένα από τα ευρήματά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία. Και ελπίζει ότι οι δυτικές χώρες θα εφαρμόσουν στοχοθετημένες κυρώσεις εναντίον ορισμένων από τους κατηγορούμενους στην έκθεση.

Οι αξιωματούχοι κακοποιούν γυναίκες

Λόγω της απομόνωσης της Βόρειας Κορέας, το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει με ανεξάρτητη έρευνα τις μαρτυρίες. Ωστόσο, οι συνθήκες που περιγράφονται στην έκθεση ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών από τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα που υπογράφει η Ελίζαμπεθ Σάλμον, σύμφωνα με την οποία «οι γυναίκες που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμούς και καταναγκαστική εργασία από κρατικούς αξιωματούχους».

Το CNN ζήτησε σχόλια από τη μόνιμη αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη για σχόλια, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

naftemporiki.gr