Skip to main content

Τουρκία – Συρία: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων – Πάνω από 17.500 νεκροί

REUTERS/Stoyan Nenov

14.351 νεκροί και πάνω από 60.000 τραυματίες στην Τουρκία - 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία. Έχουν καταγραφεί πάνω από 1.300 μετασεισμοί.

Πάνω από 17.500 έχασαν τη ζωή τους από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έπληξαν τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

REUTERS/Firas Makdesi

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται σε 14.351 και οι τραυματίες είναι 63.794. Όπως είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος έχουν σημειωθεί πάνω από 1.300 μετασεισμοί. Για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους έχουν σταλεί στις πληγείσες περιοχές 100.000 σκηνές και 1.250.000 κουβέρτες. Επισκεπτόμενος την Γκαζιαντέπ, μια από τις πληγείσες πόλεις στη νότια Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε νωρίτερα ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τις 60.000 στη χώρα. Στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς.

Μάχη με τον χρόνο και με το δριμύ ψύχος

Τα σωστικά συνεργία στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν μέσα σε δριμύ ψύχος τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

REUTERS/Stoyan Nenov

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα. «Τα παιδιά μας έχουν παγώσει» καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

REUTERS/Suhaib Salem

Καίνε παγκάκια για να ζεσταθούν

«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο», προσθέτει. «Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Τετάρτη παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση της καταστροφής, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις. «Φυσικά υπήρχαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή», εκτίμησε. Από τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής.

Σεισμός στην Τουρκία: Πατέρας και γιοι απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί 73 ώρες μετά τα 7,8 R

Συρία: «Περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι συνολικά στην Τουρκία και τη Συρία 23 εκατομμύρια άνθρωποι «είναι ενδεχομένως εκτεθειμένοι (μετά τον σεισμό), εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια ευάλωτοι». Στη Συρία, στις περιοχές όπου η βοήθεια αργεί να φτάσει, οι επιζώντες νιώθουν μόνοι. Στη Τζαντάιρις, μια πόλη που βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο των ανταρτών, «ακόμη και τα κτίρια που δεν έχουν καταρρεύσει, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές», εξηγεί ένας κάτοικος.

«Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι που προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Δεν υπάρχουν μηχανήματα», προσθέτει.

Στο χωριό Μπεσνάγια, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Μάλικ Ιμπραΐμ σκάβει χωρίς σταματημό στα ερείπια, αναζητώντας 30 μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται όλοι στα συντρίμμια. Ήδη έχουν ανασυρθεί δέκα πτώματα. «Είκοσι άνθρωποι βρίσκονται στα συντρίμμια. Δεν έχω λέξεις, είναι μια καταστροφή. Οι αναμνήσεις μας θάφτηκαν μαζί τους, Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί με όλη τη σημασία της λέξης», τονίζει ο 40χρονος άνδρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ