Skip to main content

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τον στρατιωτικό τους ρόλο στις Φιλιππίνες, με το βλέμμα στην Κίνα

Jam Sta Rosa/Pool via REUTERS

Η Ουάσιγκτον και η Μανίλα ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για να δώσουν στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε τέσσερις νέες βάσεις στη χώρα της ΝΑ Ασίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στις Φιλιππίνες, με το βλέμμα ασφαλώς στο Πεκίνο και αποκτούν πρόσβαση σε τέσσερις ακόμη βάσεις, ενισχύοντας τον ρόλο του κράτους της Νοτιοανατολικής Ασίας ως βασικού στρατηγικού εταίρου για την Ουάσιγκτον σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα για την Ταϊβάν.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να τοποθετήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και να κατασκευάσει εγκαταστάσεις σε εννέα τοποθεσίες στις Φιλιππίνες, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που οι ΗΠΑ θα έχουν τόσο μεγάλη στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Η συμφωνία έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον προσπάθησε να επιβεβαιώσει την επιρροή της στην περιοχή εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας αντιμετώπισης της κινεζικής επιθετικότητας, ενισχύοντας τις συνεργασίες με στρατηγικούς συμμάχους και τις σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι φόβοι έχουν επίσης αυξηθεί για μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, τη νησιωτική δημοκρατία που η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της. Μεταξύ των πέντε συμμάχων που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ασία, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία είναι οι πιο κοντινές γεωγραφικά στην Ταϊβάν.

Την Πέμπτη, η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα με την ανακοίνωσή τους.

«Για προσωπικό συμφέρον, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους ανάπτυξη στην περιοχή με μια νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος, η οποία επιδεινώνει την ένταση στην περιοχή και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε. «Οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση έναντι αυτού και να αποφύγουν να εξαναγκαστούν και να χρησιμοποιηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, τόνισε ότι αυτές οι νέες βάσεις δεν είναι μόνιμες. Οι τελευταίοι στρατιώτες των ΗΠΑ έφυγαν από τις Φιλιππίνες τη δεκαετία του 1990 και τώρα είναι αντίθετο στο Σύνταγμα της χώρας να εδρεύουν μόνιμα ξένα στρατεύματα εκεί.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας, να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητα», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μανίλα που ξεκίνησε την Τρίτη. «Δεν πρόκειται για μόνιμη βάση, αλλά είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση».

REUTERS/Eloisa Lopez

Οι Φιλιππίνες είναι ο παλαιότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία. Η Ουάσιγκτον ενισχύει την παρουσία της στη χώρα μετά την επιδείνωση των σχέσεων κατά την εξαετή θητεία του πρώην προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η οποία έληξε πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντουτέρτε, επέκρινε συχνά την Ουάσιγκτον και παραπονέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρώην άποικοι των Φιλιππίνων, είχαν δημιουργήσει αμυντικές συμφωνίες που βάραιναν πολύ υπέρ των Αμερικανών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν όταν ο κ. Ντουτέρτε απείλησε να καταργήσει τη Συμφωνία Δυνάμεων Επισκεπτών, ένα μακροχρόνιο αμυντικό σύμφωνο που επιτρέπει τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας μεταξύ των δύο συμμάχων. Απείλησε επίσης να αγνοήσει τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας, τη συμφωνία που αποτέλεσε τη βάση για την ανακοίνωση της Πέμπτης.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος προσπάθησε να αναζωογονήσει τη σχέση της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπλήσσοντας πολλούς ειδικούς της εξωτερικής πολιτικής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times