Skip to main content

Qatargate: Σήμερα η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο

REUTERS/Yves Herman

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επιβεβαιώσουν την απόφαση της επιτροπής νομικών θεμάτων.

Η άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Ανδρέα Κοτσολίνο, για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο Qatargate, αποφασίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, στη σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που θα διεξαχθεί το μεσημέρι.

Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο, οι Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο έλαβε χρήματα ως αντάλλαγμα για να εμποδίσει ψηφίσματα που έβλαπταν τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ.

Αυτό αναφέρεται σε μία από τις δύο εκθέσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία την Πέμπτη ως μέρος της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο και του Μαρκ Ταραμπέλα, για τον οποίο αναφέρεται ότι οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι «έχει λάβει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ μιας τρίτης χώρας με αντάλλαγμα μετρητά».

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επιβεβαιώσουν την απόφαση της επιτροπής νομικών θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου που ομόφωνα (με 23 ψήφους υπέρ, καμία κατά και καμία αποχή) ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Βέλγου Ταραμπέλα και του Ιταλού Κοτσολίνο, πρώην μελών της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης, ο πρώην ευρωβουλευτής της Ιταλίας Πιερ Αντόνιο Παντσέρι κατέθεσε στους ανακριτές ότι είχε δωροδοκήσει τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα με συνολικά 120.000 ευρώ. Και οι δύο ευρωβουλευτές, ο Ταραμπέλα και ο Κοτσολίνο, δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη σε υπόθεση διαφθοράς.