Skip to main content

Βρυξέλλες: Συνάντηση ΥΠΕΞ εν μέσω πιέσεων για τα Leopard 2

REUTERS/Yves Herman

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί, καθώς τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες, εν μέσω διαφωνιών για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα. Παράλληλα, διατυπώνονται εκκλήσεις από ορισμένες πλευρές για νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και για μια νέα εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κάποια κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της ομάδας Ράμσταιν και την κατάσταση επί του εδάφους, αλλά και για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τα άρματα μάχης που διστάζουν να παραδώσουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί, καθώς τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά την προσωπική του άποψη, τα όπλα αυτά θα πρέπει να παρασχεθούν στον ουκρανικό στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται πιέσεις να εγκρίνει την αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.  Σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος τήρησαν διπλωματική στάση. Ο Σολτς απέφυγε την ερώτηση, σημειώνοντας πως οι «αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ». Ο Μακρόν άφησε ανοιχτή την πόρτα για να στείλει γαλλικά τανκς Leclerc, αλλά δεν δεσμεύτηκε ακριβώς. Το αίτημα εξετάζεται και επρόκειτο να γίνει περισσότερη δουλειά «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο μεταξύ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι εμφανίστηκε πιο αποφασισμένος την Δευτέρα, δηλώνοντας πως η Βαρσοβία θα μπορούσε να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ως μέρος μιας διεθνούς συμμαχίας χωρών ακόμη και χωρίς την έγκριση της Γερμανίας που είναι η κατασκευάστρια χώρα.

Πάντως το Βερολίνο άφησε «παράθυρο» για αποστολή Leopard από τη Βαρσοβία, με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ να τονίζει την Κυριακή ότι η χώρα της δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αποστολές πολεμικού υλικού από την Πολωνία προς την Ουκρανία.

Τι άλλο θα συζητηθεί

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνουν και τυπικά σήμερα την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, κατά 37 ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Επιπλέον, τo Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για το Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής, για την Αρμενία, το Μαυροβούνιο, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.